Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Budějovický skokan Jan Bílý si z Highjumpu odváží republikový titul

O tomto víkendu se v Kujalově lomu u Hříměždic na Příbramsku uskutečnil již 16. Desperados HIGHJUMP - pohodová akce pro všechny příznivce adrenalinových sportů. Tuto očekávanou událost si jako každý rok nenechala ujít velká spousta lidí.

Nezasvěcení by si mohli myslet, že se jedná o letní hudební festival, nicméně právě tomuto označení se i sami organizátoři brání. Highjump je hlavně soutěží ve skocích do vody a otevřeným mistrovstvím ČR, ale i hudba a doprovodný program zde hrajou důležitou roli. Oproti jiným soutěžím je Highjump specifický tím, že závodník skoky nemusí dopředu hlásit a prostě skočí co chce.
Skokanské špičky návštěvníky ohromily při skocích z dvanácti a šestnácti metrové věže a pětimetrové houpačky. Očekávanou součástí programu byla jako každý rok exibice skoků z vysokozdvižné plošiny, tyčící se do výšky až 32 metrů a tzv. splashdivingu neboli skoku placáků.
Vedle skokanských závodů mohli návštěvníci také vidět exibici freestylového motokrosaře Libora Podmoly a parkurová a flyboardová vystoupení. O hudební část programu se ze dvou pódií postarali hiphopeři Prago Union, Fast Food Orchestra, Mydy Rabycad, Hentai Corporation aj.
Mezi skokany měly nejpočetnější zastoupení právě jižní Čechy, možným důvodem je vstřícnost plavčíků na budějovickém plaveckém stadionu, kde začínal i Jan Bílý, který je asi nejvýraznějším českým talentem na Highjumpu. Ke skokům do vody se dostal v roce 2008, kvůli zavřenému skateparku.

Highdivingu se věnuješ od roku 2008, změnily se za tu dobu nějak podmínky pro sportovce v ČR? I ve spojitosti s pravděpodobným zařazením mezi olympijské sporty?
„Podmínky se za tu dobu nijak zásadně nezměnily. Mně hodně pomohlo trénování v Brně a High Jump Camp, který každoročně pořádá Lucka Absolonová v Havířově."

Ze břehu celý skok vypadá velmi jednoduše, ale jak dlouho trvá takový skok natrénovat?
„To je hodně individuální a záleží na náročnosti toho skoku. Trénink, ale probíhá po částech. Nejdříve z menších výšek trénuji jednotlivé části skoku, k jejich propojení dojde až ve finální fázi z větší výšky."

Kromě samotného skákání trénuješ ještě jinak?
Udržuju se samozřejmě ve formě, ale skoky nejraději trénuju samotným skákáním."

Kolikrát týdně?
„Záleží na časových možnostech, ale zhruba tak 3x týdně."

Z jaké největší výšky si skákal?
Z 20 metrů, zítra tu hranici možná posunu výš."

Jaký skok sis na letošní Highjump připravil?
„Chci skočit trojité salto s půlvrutem."

To je ten skok, který si loni kvůli zranění nakonec neskočil?
„To je on, bude to premiéra, tak z toho mám trochu respekt."

A premiéra se Honzovi opravdu povedla, když získal titul mistra České republiky ve skocích do vody, na druhém a třetím místě se umístili Jakub Kunášek a Adam Klemm.

Napsala Kateřina Pixová

Highjump 2015

Neděle, 2. srpna 2015, 20:28

Highjump 2015
Highjump 2015

Štítky Popelka Biliánová, okres Příbram, Česko, skoky do vody, olympijské hry, Highjump

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějovický skokan Jan Bílý si z Highjumpu odváží republikový titul  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.