Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Budějčtí ragbisté lákají: Pojďte si s námi užít podzim

Ve světě je ragby jedním z nejoblíbenějších sportů vůbec. V zemích jako je Nový Zéland, Austrálie, Jižní Afrika, ale i Anglie nebo Francie jde o sport číslo jedna nebo dva. U nás se jím zabývá jen několik nadšenců a je mu věnována mnohem menší pozornost než by si zasloužilo. I proto se v Budějcích nyní rozhodli představit ragby širší veřejnosti, a pokud budete chtít, můžete se stát i jeho součástí.

Klub RC České Budějovice hraje aktuálně ve třetí nejvyšší české soutěži a už mu začala sezóna. V prvním krásném zápase zdolali Budějčáci tým z Kralup nad Vltavou vysoko 50:0. „Jednalo se zároveň o pomyslnou oslavu narozenin našeho klubu, neboť první náborový trénink, který lze považovat za počátek našeho klubu, se konal 12. září 2011. Využili jsme tehdy zvýšeného zájmu o ragby v souvislosti s mistrovstvím světa a podařilo se nám založit stabilní kádr, který s určitými obměnami funguje dodnes,“ uvádí předseda RC České Budějovice Petr Klíma.

Letos se opět po čtyřech letech bude opět konat mistrovství světa v ragby. Tentokrát jeho dějištěm bude Londýn a českému divákovi ho zprostředkují přímé přenosy na ČT sport. Právě zvýšeného zájmu by rádi využili i v RC České Budějovice. „Věříme, že se nám podaří pro ragby nadchnout další nováčky,“ dodává Klíma.

Pokud by vás ragby zajímalo, můžete se přijít na některý z domácích zápasů, které se hrají na fotbalovém hřišti Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích na Dlouhé louce, a to 18. října s ARC Iuridica Praha a 7. listopadu s RC Slavia Praha B. Pro ty akčnější, kteří by chtěli zažít ragby na vlastní kůži, jsou tady speciální náborové tréninky. „Náborové tréninky pořádáme 22. a 29. září a 20. a 29. října, vždy od 17 hodin na hřišti u ZŠ Bezdrevská na sídlišti Vltava. Ragby mohou hrát muži i ženy všech typů postav, je to velmi komplexní sport, v němž se uplatní každý,“ upozorňuje Klíma.

A pořád to ještě není všechno. S budějckými ragbisty můžete prožívat i zápasy mistrovství světa. „Nejenom, že hrajeme, ale také samozřejmě fandíme a jedinečnou příležitost sledovat nejlepší světové ragbisty v akci si jako tým nenecháme ujít. Hromadné sledování mistrovství světa máme domluvené se dvěma pohostinskými zařízeními, s kavárnou a hospůdkou Kavkárna a s Restaurací Gerbera. Zveme všechny, ať se chodí dívat s námi, rádi jim přímo při přenosu vysvětlíme pravidla a zodpovíme všechny možné otázky. Je to samozřejmě ideální příležitost seznámit se s potenciálními novými spoluhráči. Zájemci nás snadno poznají podle červených klubových triček se znakem,“ zve na další akci předseda klubu.

Jednou z cílových skupin, na které jsou nábory zamířeny, jsou studenti. Proto se uskuteční v rámci říjnového Vítání prváků v Kavkárně speciální ragbyový večer. „Ragby je především v anglosaském světě tradiční univerzitní sport a i řada našich hráčů s ragby začala právě při studiích v Českých Budějovicích. Pro vysokoškoláky, kteří do našeho města přišli na příštích několik let studovat, je ragby ideální příležitost najít si nový koníček i nové přátele ve městě, s nímž se teprve budou sžívat,“ uzavírá Klíma.

Nejbližší akce

18. 9. - 20:00 Společné sledování zápasu Anglie – Fidži (Kavkárna)
22. 9. - 17:00 Náborový trénink (hřiště u ZŠ Bezdrevská)
29. 9. - 17:00 Náborový trénink (hřiště u ZŠ Bezdrevská)
7. 10. - 17:30 Rygbyový večer v rámci Vítání prváků (Kavkárna)
18. 10. - zápas proti ARC Iuridica Praha (hřiště Jihočeské univerzity v ČB)
20. 10. - 17:00 Náborový trénink (hřiště ZŠ Bezdrevská)
29. 10. - 17:00 Náborový trénink (hřiště ZŠ Bezdrevská)
7. 11. - zápas proti RC Slavia Praha B (hřiště Jihočeské univerzity v ČB)

Pro přesné termíny zápasů a dalších společných sledování mistrovství světa sledujte Facebook Rugby Club České Budějovice.

Napsal Jaroslav Pešek

Foto Ján Honza

Štítky ragby, České Budějovice, ragbista, sport, Anglie, Francie, Austrálie, Nový Zéland, Jižní Afrika, Petr Klíma

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějčtí ragbisté lákají: Pojďte si s námi užít podzim  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.