Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Antonín Haleš vyhrál celosvětovou tour vodáckých maratonů

Celosvětový seriál vodáckých maratonů ICF World Series se dostal do svého finále. Během předposledního říjnového víkendu se totiž konal na italské řece Adige u města Verona na severu Itálie poslední závod z této série.

Závodníci z SK Vltava si to nemohli nechat ujít a vypravili se do Itálie lovit jak dílčí úspěchy, tak nasbírat co nejvíce bodů do celkové tabulky tohoto seriálu.

Největším želízkem v ohni byl samozřejmě Antonín Haleš, který do Itálie vyrazil s jediným cílem - italský maraton vyhrát a tím ovládnout i již zmíněný celoroční seriál ICF World Series, což se mu nakonec podařilo.

Na jih Evropy se s ním vypravili I další závodníci: Martin Novák a David Jirka v kategorii C1 a také Tomáš Vaněček s Kateřinou Petrlíkovou na v poslední době velice oblíbených paddleboardech, neboli SUPech.

Kategorie singlkanoí nebyla tak obsazená, jako na Krumlovském vodáckém maratonu. Startovalo v ní osm závodníků v čele s Chorvatem Tomislavem Lepanem. Mistr světa ve sjezdu na divoké vodě, Emil Milihram, do Itálie nedorazil, další favorizovaní reprezentatni z Chorvatska usedli do deblkanoe.

Čeští závodníci tak měli šanci na úspěch hned o něco větší. Délka závodu je přibližně stejná, jako u závodu na Českokrumlovsku. Největším rozdílem je typ řeky. Adige je široká, středně rychle tekoucí řeka bez jediného jezu. Časy dosahované závodníky jsou tady ale skoro stejné.

Ve startovním poli se objevilo opět velké množství závodníků a hromadný start ve všech kategoriích tento pocit ještě umocnil. Po ani ne dvouhodinovém pádlování se nakonec radoval z absolutního vítězství Tomáš Slovák z SK UP Olomouc, který zajel fantastický čas 1 hodina 53 minut 43 sekund a předjel tak i nejrychlejší závodníky v kategorii K2.

Uteklo pár minut a do cíle se řítila první loď kategorie C1. Favorizovaný Tomislav Lepan nenechal nic náhodě a výhru si v pohodě pohlídal. Antonín Haleš, české želízko, byl sice Lepanem poražen, ale i tak si odnesl stříbrný kov v kategorii C1 a velký počet bodů do tabulky ICF.

Třetí za Halešem dorazil olomoucký David Lisický. Dalšímu Davidovi, ale tentokrát Jirkovi, se závod velice povedl, od třetího místa ho totiž dělilo pár metrů, ale už i to bylo v cíli příliš.

Velká smůla potkala Martina Nováka, který přibližně v půlce závodu ulomil hlavičku pádla, ale i přes tento handicap dopádloval do cíle na pátém místě.

Ve svých kategoriích se také dařilo Vaněčkovi s Petrlíkovou. Ti měli závod zkrácený o přibližně jednu třetinu a startovali s rafty a dalšími většími plavidly. Muži o přední příčky museli bojovat, startovalo jich totiž hned deset. Tomáš Vaněček díky tvrdému tréninku z posledních dnů dojel na druhém místě a byl po závodě spokojen.

Ženy, respektive jediná žena Kateřina Petrlíková, to měla snazší. Na startovní linii totiž nenašla žádnou další soupeřku na paddleboardu a v pohodě si dopádlovala pro první místo.

Celý závod provázelo krásné a slunné počasí. Jediné, co kazilo závodníkům náladu, byla neorganizovanost italského organizačního týmu a zmatky na startu.

Teď už vodáky čeká poslední závod ve Francii a potom zasloužený odpočinek v podobě zimní přípravy zahrnující posilování, běžkování a další sportovní aktivity.

Mezinárodní federace kanoistů se mezitím pustila do počítání výsledků ICF World Series a z výsledků se nejvíce radoval již zmíněný Antonín Haleš. Díky výhře na Liffey maratonu v Irsku, třetímu místu z Českého Krumlova a nyní druhému místa z řeky Adige se stal absolutním vítězem této serie v kategorii C1!

Velkou radost měl samozřejmě jeho kamarád David Jirka, kterému jeho stabilní a kvalitní výsledky přinesly třetí místo. Vítězem kategorie K1 se stal také reprezentatnt České republiky, a to Tomáš Slovák z Olomouce. Ostatní příčky obsadili zástupci z jiných koutů Evropy.

Kompletní výsledky ICF World Series

C1 muži
1. Antonín Haleš (SK Vltava Český Krumlov)
2. Tomislav Lepan (Koncar)
3. David Jirka (SK Vltava Český Krumlov)

K1 muži
1. Tomáš Slovák (SK UP Olomouc)
2. Jan Laenen (Belgie)
3. Renee Olsen (Dánsko)

K1 ženy
1. Manuela Stoeberl (Kajak Klub Rosenheim)
2. Birgitt Ponto Ppydan (Dánsko)
3. Yvonne Glynn (Wild Water Kanoe Club Dublin)

Autoři

Štítky vodácký maraton, Adige, Itálie, Antonín Haleš, vítěz, ICF World Series, maratonský běh, Adiže, David Jirka, Verona, Tomáš Slovák, Evropa, Martin Novák, Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Antonín Haleš vyhrál celosvětovou tour vodáckých maratonů  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.