Počasí dnes9 °C, zítra9 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Arnošt Petráček přivezl z ME zlato a stříbro

Úspěchy jihočeských sportovců neznají mezí. Jedním z posledních, který vynikajícím způsobem reprezentoval Českou republiku, je hendikepovaný plavec Arnošt Petráček. Ten znovu rozšířil svou sbírku o dva cenné kovy, tentokrát z mistrovství Evropy.

Třiadvacetiletý Petráček se v nizozemském Eindhovenu účastnil hned čtyř disciplín. Volným způsobem bojoval na stometrové a padesátimetrové trati, na kratším úseku si navíc střihl motýlka a znak. Delší trať mu během úvodu šampionátu pódiové umístění nepřinesla. S více než osmisekundovou ztrátou bral šesté místo.

O den později se ale už mohl rodák z Písku, žijící v Jankově nedaleko Českých Budějovic, radovat. Na padesáti metrech volným způsobem si doplaval pro stříbrnou medaili. Ve finálovém závodě zaostal pouhých pětatřicet setin sekundy za vítězným Španělem Oribem a na krku se mu blyštila první placka.

Náročný program, který Petráčka čekal, pokračoval hned třetí den mistrovství. Bujaré oslavy proto musely stranou, dopoledne byly na programu rozplavby motýlkem na stejné vzdálenosti. Tu účastník paralympijských her v Londýně zvládl a s přehledem postoupil do finále. Jenže tam se ztrátou téměř pěti sekund skončil na páté pozici.

Přestože musela být únava znát, to nejlepší na mladého závodníka ještě čekalo. Poslední den se totiž plavalo padesát metrů znak, což je Petráčkova absolutně nejoblíbenější trať. Držitel evropského rekordu si v klidu pohlídal postup do finále, které následně také opanoval a skoro s dvousekundovým náskokem před Rusem Lyžichinem zastavil časomíru jako první. Na závěr mistrovství Evropy tak získal pro Českou republiku ještě nejcennější medaili.

„Musím říct, že jsem se na celých závodech cítil moc dobře. Přispěla k tomu nejen profesionální organizace na místě, ale samozřejmě i soustředění v Itálii, které jsem se svým trenérem Jiřím Filipem nedávno absolvoval,“ hodnotil Arnošt Petráček, jenž prožil jeden z nejúspěšnějších šampionátů ve své kariéře.

Spolu s ním se do finálových plaveb probojovali i jeho reprezentační kolegové Jana Berušková (50 metrů znak) a Tomáš Hlavinka (50 metrů prsa).

Foto: archiv Arnošta Petráčka

Štítky Arnošt Petráček, plavec, mistrovství Evropy, hendikepovaný plavec, Eindhoven, Nizozemsko, Evropa, Česko, paralympijské hry, stříbrná medaile, České Budějovice, Písek, Londýn, Jiří Filip

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Arnošt Petráček přivezl z ME zlato a stříbro  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.