Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Budějčtí raftaři z Outdoor Clubu Hanace poletí do Indonésie

Léto se pomalu chýlí ke konci a raftová sezona s ním. Uplynulý víkend se nesl ve znamení závodů v budějckém areálu Lídy Polesné, kde se kromě boje o cenné body do žebříčku Českého poháru také uzavírala reprezentační nominace v kategorii R6, tedy raftů pro šest lidí, na příští rok.

Závodníci Hanace Rafters mezi silnou konkurencí dokázali uspět a zajistili si tak mimo jiné start na mistrovství světa v raftingu, které se pojede příští rok v daleké Indonésii.

Nominace s relativně jednoduchými kritérii se pro raftaře rozjela již na jaře tohoto roku. Celkem se počítá šest nominačních závodů, a to dva závody dlouhé, neboli sjezd, dva závody slalomové a dva sprinty. Kvůli špatnému vodnímu stavu, který zapříčinila mírná zima, měli i raftaři nominaci trochu změněnou, což nahrálo do karet právě borcům z Hanace.

Jarní dlouhé sjezdy se místo divoké Kamenice jely na klidné Sázavě a Vltavě, kde posádka ve složení Libor Peška, Antonín Haleš, Pavel Foukal, Michal Cuc, Jiří Irain, Martin Novák a Jan Zdráhal poprvé vystrčila růžky, když fantasticky zajela všechny favority a prohrála pouze s jedinou posádkou o devět setin vteřiny.

Slalomové a sprintové závody se poté konaly v pražské Troji a o minulém víkendu v Českém Vrbném. Každý areál hostil jeden závod slalomový a jeden sprintový. Po Troji bylo vše otevřené a chleba se lámal až na domácí půdě.

Sobota klukům úplně nevyšla a dva nešťastné šťouchy zapříčinily další komplikace ve snaze o zisk cenných bodů. Rozhodovalo se tedy až v neděli, a jelikož se sprinty jezdí na dvě jízdy, nikdo do poslední chvíle nevěděl, jak vše dopadne.

Na raftaře z oddílu Hanace se ale usmála i trocha štěstí, když si kvalitním výkonem v obou jízdách zaručili start jak na zmíněném světovém šampionátu v Indonésii, tak i na mistrovství Evropy v Bosně a Hercegovině.

Každý ze závodníků si úspěchu cenní, což potvrdil i člen posádky Libor Peška: „Je to úžasný, ještě tomu pořád nevěřím. Jsem hrozně rád, že to klaplo a dostali jsme se mezi raftovou elitu. Příští rok nás čeká koncem května Evropa v Bosně a na přelomu listopadu a prosince vrchol sezony - mistrovství světa!“ zářil spokojeností.

„Na konci se na nás usmálo štěstí, protože závody na Vltavě jsme prohráli o devět setin sekundy, během slalomu ve Vrbném jsme si to dvěma šťouchy pokazili a bylo to drama. Teď nám začíná práce, příprava... a tak dále. Bude to náročné fyzicky, psychicky i finančně. Nikdo z nás v Indonésii nebyl, nevíme, jak to tam bude vypadat a každá podpora nám určitě přijde vhod,“ doplnil Libor Peška.

Napsal a foto Jan Homolka, SVoČR

Štítky rafting, Český pohár, nominační závod, reprezentace, Outdoor Club Hanace, České Vrbné, areál Lídy Polesné, České Budějovice, Indonésie, mistrovství světa, Evropa, Bosna a Hercegovina, Vltava, Troja, Antonín Haleš, Martin Novák, Jan Zdráhal, Jan Homolka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějčtí raftaři z Outdoor Clubu Hanace poletí do Indonésie  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.