Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Dobrovolní hasiči z okolí Temelína bojovali o pohár ředitele

Celkem třicet jedna sedmičlenných družstev Sborů dobrovolných hasičů, z toho 17 mužských a 14 ženských, se minulý týden v sobotu utkalo na fotbalovém stadionu TJ Dříteň o Pohár ředitele Jaderné elektrárny Temelín v požárním útoku.

Trofej nejcennější si z Dřítně po tuhém boji odvážel domů tým mužů z Tálína. Mezi ženami jasně kralovaly hasičky z Mydlovar.
Loňští vítězové, muži ze Zlivi a ženy z Pasek, sice po prvním kole drželi shodně až šesté příčky, v druhém startu ale zrychlili a ‚zastavili se‘ až na stupních vítězů.

Stříbro sebrali zlivským mužům jejich kolegové z Milenovic o pouhých 13 setin sekundy v čase 28,21 sekundy. V polovině závodu šesté ženy z Pasek si sáhly na stříbro, když s časem 29,87 sekundy překonaly své bronzové soupeřky z Jehnědna těsným rozdílem 14 setin sekundy.

„Mokrý terén nikomu moc nepřál. Kluci ulili první start a to je trochu rozhodilo, druhý se ale povedl. Dostali jasný úkol. Přivézt motorovou pilu. To splnili, takže jsme spokojeni,“ okomentoval výsledek svého družstva velitel Sboru dobrovolných hasičů ve Zlivi Vladislav Kofl. „Mohlo to být mnohem lepší, ale za pilu jsme rádi. Hlavně, že jsme na bedně,“ reagoval lídr zlivského týmu Jan Dvořák.

Vítězné družstvo Tálína, vloni páté, osobně vedl do soutěže starosta tamního SDH Petr Váňa. „Plovoucí čerpadlo při deštích určitě využijeme,“ poznamenal Váňa.

Vloni zlaté ženy z Pasek označily svorně druhé místo za úspěch. „Byly jsme třetí v pohárové soutěži okresu Písek, tady druhé. Na to, že jsme moc netrénovaly, je to pěkné,“ shrnula vedoucí týmu Dagmar Klusáčková.

Humorem vůbec nešetřily novopečené držitelky Poháru ředitele Jaderné elektrárny Temelín z SDH Mydlovary, letošní vítězky Blansko-Blatenského poháru, průběžné vedoucí závodnice Velké ceny Českých Budějovic a Jihočeské hasičské ligy. „Trénovaly jsme dvakrát týdně. Myslím, že se to od nás očekávalo. Náš trenér měl velké ambice,“ prohlásila s úsměvem šéfka mydlovarského družstva Simona Fišerová.

Soutěžilo se podle standardních pravidel požárního útoku. Muži museli rozvinout požární hadici na 90, ženy na 70 metrů a následně pak proudem vody naplnit dva terče s otvorem o průměru pěti centimetrů deseti litry vody. Mužský vítězný čas činil 27,67 a ženský 27,45 sekundy. Na dříteňském trávníku sice nepadaly rekordy, zhruba šest stovek přítomných, soutěžících i diváků si zamračený den s občasným deštěm přesto užívalo.

Součástí programu byly totiž také doprovodné soutěže o ceny pro děti i dospělé. Nechyběla ukázka techniky a zařízení závodního sboru hasičů Jaderné elektrárny Temelín či exhibiční ukázka historického útoku v režii hasičů ze Záblatí, bohaté občerstvení i živá muzika.

Ačkoliv domácí muži skončili na pátém místě, barvy Dřítně úspěšně hájily děti. ‚Doma‘ skončily obě hlavní ceny Dětského hasičského čtyřboje, horská kola v barvě Skupiny ČEZ. „Je oranžové a moc se mi líbí,“ pochvalovala si svoji výhru asi šestiletá Kačka Vítová. „Oranžová je spíš pro holky, ale mě to vůbec nevadí,“ odvětil vedle stojící majitel nového bicyklu, o něco starší Šimon Parýzek z Chvalešovic, místní části Dřítně.

„Dobrovolní hasiči jsou pro obce v našem okolí velice důležití a my to dobře víme. Pomáhají řešit řadu problémů, ať už je to spadlá větev přes silnici, vytopená školka po přívalovém dešti, asistence při společenských, kulturních a sportovních událostech nebo něco jiného. V případě potřeby jsou vždy první k dispozici a připraveni pomáhat. Tuto soutěž proto chápeme jako jednu z forem, jak jim poděkovat a podpořit jejich činnost,“ konstatoval ředitel Jaderné elektrárny Temelín Miloš Štěpanovský.

Nejlepší tři týmy z obou kategorií si z Dřítně odvezly kromě pohárů také hodnotné ceny v podobě požární techniky, které do soutěže věnovala Skupina ČEZ. Pro vítěze mužské části bylo připraveno plovoucí čerpadlo, elektrocentrála a řetězová pila, ženy získaly technické sety pro požární útok a další vybavení.

„Tato soutěž, která měla vloni ve Zlivi svoji premiéru, je výjimečná jednak cenami, které věnovala Jaderná elektrárna Temelín Skupiny ČEZ v podobě techniky potřebné k činnosti sborů, což není při podobných soutěžích vůbec běžné, a také tím, že všechna družstva měla k dispozici stejné čerpadlo. Jeho výkonnost a kvalita často zvýhodňuje větší sbory oproti těm menším. Zde měli všichni naprosto stejné podmínky a museli ukázat, co v nich je,“ poznamenal hlavní rozhodčí soutěže a velitel Sborů dobrovolných hasičů Vltavotýnska Ondřej Bouška.

Starosta Dřítně Josef Kudrle připomněl nezastupitelnou úlohu dobrovolných hasičů v životě obcí. „Při řešení krizových situací, povodních, požárech bouřkách a podobně, jsou prvními, které máme k dispozici. Profesionální sbory přes maximální nasazení nemohou být všude. Obec se sice snaží pomáhat s finančním zajištěním potřebné techniky a zázemí, naše vlastní zdroje na to ale nestačí. Proto si velice ceníme významné a pravidelné finanční pomoci ze strany Jihočeského kraje a Skupiny ČEZ,“ uvedl starosta.

Podobně se vyjádřil také hlavní organizátor Poháru ředitele Jaderné elektrárny Temelín a starosta SDH Malešice, místní části Dřítně, Pavel Lamoš. „Je to vynikající akce, která je ideální možností k setkání SDH z třináctikilometrové Zóny havarijního plánování temelínské elektrárny, ale současně také možností, jak doplnit vybavení požárních zbrojnic,“ zdůraznil Lamoš.

Tisková zpráva

Štítky O Pohár ředitele Jaderné elektrárny Temelín, požární sport, požární útok, dobrovolní hasiči, SDH, Dříteň, Jaderná elektrárna Temelín, Temelín, soutěž, sbor dobrovolných hasičů, ČEZ, technika, Zliv, Pasek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrovolní hasiči z okolí Temelína bojovali o pohár ředitele  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.