Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Dva pády v posledním kole sebraly Kateřině Nash medaili

Dvoudenní mistrovství světa v cyklokrosu hostí v roce 2015 Tábor. V sobotu jeli junioři a ženy, ve kterých mělo Česko spolufavoritku závodu Kateřinu Nash. V posledním kole ale upadla a dojela pátá. Vyhrála Francouzka Pauline Ferrandová Prevotová. Mezi juniory se českým cyklistům nedařilo.

Odpolední start žen doprovázelo jemné sněžení, které těžkou rozbahněnou trať ještě více ničilo. O pády nebyla nouze. K zemi šly postupně všechny Češky. Jen Kateřina Nash dokázala zůstat v sedle a vzdorovat pěti soupeřkám na čele závodu.

Čtyři kola bojovala a k radosti diváků se propracovávala nahoru. V posledním pátém kole utvořily vedoucí dvojici Pauline Ferrandová Prevotová z Francie a Sanne Cantová z Belgie. Ostatním závodnicím odjely a bylo jasné, že bronz zbyde na někoho z trojice Kateřina Nash, Nikki Harrisová z Velké Británie a Marianne Vosová z Nizozemska.

Ve druhé polovině závěrečného okruhu měla k bronzové medaili nejblíže česká jezdkyně, ale před pravotočivou zatáčkou doplatila na těžkou trať i ona. Po uklouznutí šla k zemi a než se stačila dostat zpět do rytmu, tak byla před ní Vosová i Harrisová.

„Prakticky pořád jsem jezdila na konci některé skupiny. Nejela jsem špatně, ale soupeřky byly rychlejší. Pádu je velká škoda,“ uvedla Nash, která za vítězkou zaostala po dvou pádech o 36 sekund. Velkou bitvu o zlato předvedly na cílové rovince Francouzka s Britkou. Lepší sprinterské zkušenosti zúročila Prevotová, která vyhrála o délku kola. „Rozhodovalo se před nájezdem na asfalt. Na sprint jsem si věřila,“ dodala vítězka.

Pro bronzovou medaili si dojela velezkušená Vosová, která minisouboj s Harrisovou vyhrála v bahnitých zatáčkách před cílovou rovinkou. O titul šampionky závodilo 46 cyklistek z 18 států.

Juniorský titul vybojoval překvapivě Dán Simon Andreassen

Juniorská kategorie je pro cyklisty do 18 let. Již před šampionátem se tušilo, že české barvy na elitní umístění mít nebudou. Letos nejlepší český junior Jonáš Březina musel hned v prvním kole řešit problémy s přehazovačkou a místo pranice o co nejlepší umístění ho čekal boj s psychikou.

Když se konečně dostal pro nové kolo, tak vyrazil s velkou ztrátou na posledním místě. Z 71 cyklistů závod dokončil na 68. pozici. Nejlepším Čechem byl Jaroslav Vojíř, který dojel na 33. místě. Na vítěze ztratil tři minuty a 56 sekund.

Překvapivým vítězem juniorské kategorie se stal dánský cyklista Simon Andreassen. Od druhého kola jezdil sám a soupeřům nedal šanci. Pro stříbrnou medaili si dojel největší favorit závodu EliIserbyt z Belgie, který ve finiši přetlačil Nizozemce Maxe Gulickxe. „Chtěl jsem bojovat o medaile. Popravdě mě ale vůbec nenapadlo, že bych mohl vyhrát,“ uvedl vítěz Andreassen.

Mistrovství pokračuje v Táboře nedělním programem, ve kterém se dopoledne představí muži do 23 let a odpoledne pak elitní senioři. Diváci se mohou těšit na jména jako Wout Van Aert, Mathieu Van Der Poel, Sven Nys, Kevin Pauwelsnebo Lars Van Der Haar.

V elitní kategorii nemá Česko medailové ambice. Naopak v závodě do 23 let by se na předních příčkách mohli pohybovat Vojtěch Nipl, Jakub Skála nebo Adam Ťoupalík.

Štítky Kateřina Nash, cyklista, Česko, Mistrovství světa v cyklokrosu, Nikki Harris, Marianne Vosová, Simon Andreassen, bronzová medaile, Belgie, Sanne Cant

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dva pády v posledním kole sebraly Kateřině Nash medaili  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.