Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Křivonoska zavedla do Budějc veteránské skvosty

Po mnohaleté přestávce zamířila legendární Veteran rallye Křivonoska do srdce jihočeské metropole. V sobotu kolem poledne sem začaly přijíždět první exempláře z téměř tří stovek přihlášených vozů a motocyklů vyrobených do roku 1945. A bylo se opravdu na co dívat!

Na účastníky z pěti evropských států - České republiky, Slovenska, Rakouska, Německa a Dánska - se přišla podívat více než tisícovka nadšených diváků. Vnitřní obvod na náměstí Přemysla Otakara II. patřil motorkám, přilehlou silnici využily klenoty na čtyřech kolech.

Třiačtyřicátého ročníku Křivonosky, která odstartovala ve stejnojmenném kempu u Hluboké nad Vltavou a během několika hodin projela různými zákoutími budějckého regionu, se zúčastnil také Pavel Janouš s unikátním vozem Ford T z roku 1912.

„Tohle auto původem z Kalifornie je ve speciální úpravě pro závody do vrchu. Mimo jiné má navíc ještě jednu převodovku, zesílené brzdy a úplně jiný rám, takže to sice je ´téčko´, ale pochází z kusové výroby. Celkem jich bylo vyrobeno šedesát. S jistotou můžu potvrdit, že u nás v republice je to jediný kousek, v Evropě vím o dvou,“ řekl Budějcké Drbně Pavel Janouš, který se k raritnímu fordu dostal díky svým známým v aukci.

Rozhodně ale tohoto krásného veterána nepořídil v takové podobě, jakou mohli vidět návštěvníci Křivonosky. „Nad restaurací strávil dva a půl tisíce hodin. Sice nebylo ve špatném stavu, ale musel jsem upravit vlastně úplně všechno,“ dodal Jihočech s tím, že v Nové Bystřici na Jindřichohradecku, odkud pochází, bude v květnu příštího roku otevřeno muzeum historickým vozidel věnovaných zejména takovýmto americkým skvostům.

43. Veteran rallye Křivonoska 2013

Sobota, 4. května 2013, 21:30

Ford T majitele Pavla Janouše
43. Veteran rallye Křivonoska 2013

Štítky Veteran rallye Křivonoska, České Budějovice, Německo, Rakousko, Dánsko, Česko, Slovensko, Kalifornie, Hluboká nad Vltavou, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Křivonoska zavedla do Budějc veteránské skvosty  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.