Počasí dnes26 °C, zítra26 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Krumlovský vodácký maraton dokončilo přes tisíc závodníků

Tradice Krumlovského vodáckého maratonu sahá do roku 2003, kdy se odjel první ročník. V něm startovalo pouhých 86 závodníků. Další rok jich bylo 136. Jak je tomu po deseti letech?

Počet účastníků se změnil na čtyřciferné číslo a organizátory tak letos čekal nelehký úkol - zkorigovat 441 posádek jedoucích z Vyššího Brodu a Rožmberku nad Vltavou do cílového Českého Krumlova, tam zajistit teplé jídlo i zábavu a poté všechny dostat na vyhlašování výsledků spojené s následnou afterparty.

Jak je podle uvedené statistiky vidět, rok od roku obliba Krumlovského vodáckého maratonu stoupá, a tak se na něj letos přihlásilo okolo 1100 závodníků. Cílem jich nakonec projelo 1016. Jen pro srovnání: to je o 92 více než vloni.

Mezi závodníky ze všech koutů Evropy Budějcká Drbna samozřejmě našla také borce z Českých Budějovic. Ti nejlepší závodili pod hlavičkou SK Vltava Český Krumlov a byli vedeni zkušeným reprezentačním trenérem a hlavně duchovním otcem Krumlovského vodáckého maratonu, Lukášem Novosadem.

Parta singlířů ve složení Tonda Haleš, Martin Novák, David Jirka a Václav Švadlena mají teď napilno. Před dvěma týdny absolvovali vodácký maraton v Irsku, nyní odpočívají po krumlovském závodě, o nadcházejícím víkendu se vypraví do Itálie a závodní sezonu ukončí 10. listopadu ve Francii - na maratonu řeky Ardèche.

Jak jsme vám již informovali, Haleš, Novák a Jirka bojují jak v jednotlivých závodech, tak také v celosvětové soutěži ICF World Series, čítající deset maratonů po celém světě. Haleš si vítězstvím v Irsku zajistil velký počet bodů, ale při Krumlovském vodáckém maratonu ho čekala daleko větší konkurence - zkušení vodáci z Chorvatska Igor Gojič, Tomislav Lepan či česká jednička Ondřej Rolenc. To jsou závodníci, kteří mohli Haleše ohrozit.

Druhý zmiňovaný, Chorvat Tomislav Lepan, nakonec ukázal svou nadvládu a závod v jeho kategorii vyhrál. Na druhém místě skončil Rolenc, Tonda Haleš obsadil bronzovou příčku. Čtvrté a páté místo poté brali oddílový kamarádi Jirka s Novákem.

Pro celkové vítězství v 10. ročníku Krumlovského vodáckého maratonu si zaslouženě dojela dvojice ve složení Tomáš Ježek a Petr Mojžíšek z USK Praha na K2. Ti sice nedosáhli na rekord z minulého roku (Odvárko - Adam, 1 hodina 58 minut 7 sekund), ale i tak dokončili závod v úctyhodném čase 2:03:15.

Dalšímu členovi SK Vltava v kategorii C1, Václavu Švadlenovi, závod také vyšel a umístil se na 8. místě ze sedmnácti účastníků.

Za zmínku ještě určitě stojí mladé raftařky Iva Dundová a Marie Mašínová s jejich trenérem Tomášem Saikem - všichni startující v kategorii K1. Dundová dojela do cíle jako sedmá v čase 3:06:12, její kamarádka Mašínová skončila šestá. Saiko do kajaku usedl poprvé, a i když dokončil závod pod tři hodiny, skončil hluboko ve výsledkové listině na 33. místě.

Novinkou letošního ročníku byly páteční sprinty, které měly závodníky nabudit a dát jim šanci vyhrát jak cenné medaile a tituly, tak i prize money. Největší šanci měl Antonín Haleš v kategorii C1 a Tomáš Vaněček v kategorii stand up paddleboardů, takzvaných SUPů. V této kategorii závodil také olympionik z Londýna Vavřinec Hradilek, držitel stříbrné olympijské medaile ve slalomu.

Haleš sice porazil svého trenéra Novosada, ale na porážku Chorvata Gojiče to nestačilo, a tak bral druhé místo. Vaněčkovi se finálová jízda nepodařila a skončil na bronzové příčce.

Výsledky Krumlovského vodáckého maratonu 2012
Výsledky sprintu

Autoři

Štítky Krumlovský vodácký maraton 2012, výsledky, reportáž, Antonín Haleš, Martin Novák, David Jirka, trenér, Lukáš Novosad, Český Krumlov, Ondřej Rolenc, Tomislav Lepan, Irsko, olympijské hry

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krumlovský vodácký maraton dokončilo přes tisíc závodníků  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.