Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Kvalifikujte se na mistrovství světa v hodu vlaštovkou

Studenti českých univerzit se letos opět zúčastní třetího ročníku světového šampionátu v hodu vlaštovkou. Celosvětová série Red Bull Paper Wings, které se účastní studenti z více, než 85 zemí, startuje regionálními kvalifikacemi v deseti českých univerzitních městech. A chybět nesmí ani České Budějovice.

Kvalifikace, které se budou konat v průběhu celého března, završí národní finále v Praze, ze kterého trojice nejúspěšnějších letců postoupí na světové finále na letišti v rakouském Salzburgu. To bude hostit architektonický skvost Hangar-7 ve dnech 4. a 5. května.

Jediné, co je k tomu všemu potřeba, je kus papíru a šikovné ruce. To, jestli zvládne pilot z klasického kancelářského papíru vytvořit letecký zázrak, už je na každém zvlášť. Konstrukce všech soutěžních letounů je totiž výhradně papírová, vyrobená z 80g papíru formátu A4.

Nutnou součástí přípravy je důkladné testování, výpočty a neustálé zdokonalování aerodynamiky papírové vlaštovky. Všechny typy pomocných a přídavných prvků jsou v kategoriích Největší vzdálenost a Nejdelší doba letu zakázané. Pouze v Akrobacii si mohou šikovní kutilové vzít na pomoc nůžky, lepidla a další materiály, aby svůj papírový letoun dotáhly do dokonalosti.

Soutěží se ve třech kategoriích.

Největší vzdálenost: Rozhodující v této kategorii je vzdálenost, kterou urazí vlaštovka od startovací dráhy. Oficiální světový rekord v této disciplíně drží od roku 2003 Američan Stephen Krieger s 63.19 metry. Velký vliv má proto konstruktérův cit pro aerodynamiku.

Nejdelší doba letu: Ve vytrvalostní kategorii jde o čas. Oficiální světový rekord v této disciplíně drží Japonec Takuo Toda s 27,9 vteřiny (2009).

Akrobacie: Nejkreativnější kategorie hodnotí technickou konstrukci vlaštovky, kreativitu (umění & design) a letecké provedení/výkon. Nápaditý design a elegantní pohyb v prostoru, kde se tají dech, rozhodne o nejlepším pilotovi/konstruktérovi.

Kvalifikace v Českých Budějovicích se koná ve středu 14. března v aule (Bobík) Jihočeské univerzity od 16 hodin.

Tisková zpráva Red Bull Paper Wings

Štítky kvalifikace, Red Bull, České Budějovice, mistrovství světa, papír, Praha, Salzburg, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Takuo Toda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bezedný Frank

Naučil a jsem za něj rád :-D a když by stále někdo nevěděl.. pro něj tu mám: http://utfg.net/?s=Jak-složit-vlaštovku? Ale stále jsem nenašel tu která trhá rekordy :-D

Pátek, 9. března 2012, 10:30Odpovědět

Jan Homolka

Franku, ty ses naučil používat nový nástroj koukám.. :-D

Pátek, 9. března 2012, 10:21Odpovědět

Bezedný Frank

http://lmgtfy.com/?q=Jak+slo%C5%BEit+vla%C5%A1tovku%3F

Pátek, 9. března 2012, 10:17Odpovědět

Hawky

Nemohl by se někdo hodit návod na složení tý rekordní? :-)))

Pátek, 9. března 2012, 10:11Odpovědět

Bezedný Frank

Hustý.... hned si jednu v kanclu složím :-D

Pátek, 9. března 2012, 09:42Odpovědět

Kvalifikujte se na mistrovství světa v hodu vlaštovkou  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.