Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Lipenská přehrada hostila pohárový závod "Cena Šumavy"

Tento víkend se na Lipenské přehradě uskutečnil pohárový závod Cena Šumavy pro lodní třídu Evropa, Optimist a Splash. Evrop se sjelo 31, Splashů 7 a Optimistů 21. Ve třídě Evropa vyhrál bezkonkurenčně Marek Směšný, ve třídě Splash Barbora Smolařová a prvenství ve třídě Optimist získal David Bezděk.

Závodníci se na Lipenskou přehradu začali sjíždět již v pátek 10. 6. a někteří si již tento den vyzkoušeli místní podmínky při krátkém tréninku, kdy na Lipně vládlo hezké počasí i když vítr foukal jen velmi slabý. Podobné počasí se očekávalo i na další den. Předpoklady se bohužel naplnily a závodníci museli v sobotu 11. 6. po zahájení závodu, které se konalo v 10 hodin, počítat s odložením prvního startu plánovaného na 11 hodinu. Odložení však naštěstí netrvalo příliš dlouho a již za hodinu mohli závodníci vyplout do slabého až středního větru a přichystat se ke startu první rozjížďky - ten se konal ve 12 hodin.

Ve větru, který ovšem stále slábl, stihli závodníci odjet pouze jednu rozjížďku, kterou ve třídě Evropa vyhrála Katka Šmídová v těsném náskoku před favoritem závodu Markem Směšným, ve třídě Optimist se pozice vedoucí lodě ujal David Bezděk a ve třídě Splash Barbora Smolařová. Co se týká Jihočechů, tak ve třídě Evropa si nejlépe vedl Štěpán Sivý, který dojel do cíle třetí. Ve třídě  Optimist si pak nejlépe vedla Nikol Staňková, která v této rozjížďce skončila druhá. Již ke konci první rozjížďky nastalo téměř bezvětří a přestože se chvíli na příznivější vítr čekalo na vodě, odebrali se zanedlouho závodníci na břeh. Vítr se totiž nedostavil. 

Po přibližně třech  hodinách čekání se konečně vítr umoudřil a závodní pole se tak mohlo vydat vstříc dalším rozjížďkám. První z nich odstartoval kolem čtvrté hodiny hlavní rozhodčí René Sehnal. Všechny rozjížďky se nakonec uskutečnily v poměrně stabilním středně silném větru. Z jihočeských závodníků se v lodní třídě Evropa nejvíce dařilo Štěpánu Sivému, který po prvním dnu obsadil 3. místo v celkovém pořadí. Špatně se nevedlo ani Martinu Starému a Ondřeji Matouškovi, kteří skončili po prvním dnu v první 15 závodního pole. Ostatním Jihočechům se dařilo střídavě. V lodní třídě Optimist se nejvíce dařilo opět Nikol Staňkové, která po prvním dnu na domácí vodě obsadila 2. místo. Start další rozjížďky byl vypsán na desátou hodinu dalšího dne.

V neděli foukal vítr celou noc až do půl desáté ráno, kdy se Lipenská hladina opět zklidnila. V deset hodin byl oznámen odklad a čekalo se, co bude dál. Přesto startovní loď následována závodníky vyplula v jedenáct hodin na vodu a čekalo se na vítr. Bohužel na Lipně kromě pár slabých poryvů větru nepohnulo plachtami nic a tak se závodníci s oznámením konce závodu vrátili zpět na břeh. Výsledky zůstaly stejné jako předchozí den, takže si na závěrečném vyhlášení výsledků mohl dojít pro pohár Štěpán Sivý a Nikol Staňková.

Výsledky

Evropa:
3.  Štěpán Sivý
13. Martin Starý
14. Ondřej Matoušek
20. Jiří Žíla
25. Filip Sivý
26. Matěj Matoušek
31. Novotný Michal

Optimist:
2. Nikol Staňková
21. Daniel Muk

Zdroj: TJ Slavoj České Budějovice

Štítky Vodní nádrž Lipno, Evropa, Šumava, Madeta Motor České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lipenská přehrada hostila pohárový závod "Cena Šumavy"  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.