Počasí dnes14 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Londýn naznačil vyrovnaný boj o titul, Kubáňová přesto zářila

Britská metropole Londýn byla ve dnech 26. až 28. října dějištěm posledního racketlonového turnaje světové série před mistrovstvím světa ve Stockholmu. A že na šampionát do Švédska, který se koná na přelomu listopadu a prosince, ladí formu všechny hráčky, ukázaly londýnské výsledky více než jasně.

V pátek se rozjela týmová soutěž Champions League, která se koná jen jednou ročně a týmy se dají, na rozdíl od mistrovství světa družstev, skládat z hráčů různých národností. Protože český tým se letos neúčastnil, nastoupila českobudějovická hráčka Zuzana Kubáňová za rakouský Klosterneuburg.

Rakouští hráči v lehce rozdílném složení loňskou soutěž vyhráli, a tak se letos chystali k obhajobě. Ovšem Jesper Ratzer (vicemistr světa 2011) dokázal sestavit opravdu silný konkurenční tým Dánska. Obě tato družstva postoupila neomylně do finále, které se hrálo po ženském finále dvouher v sobotu večer.

Za početně nízké singlové účasti v turnaji žen Zuzaně Kubáňové, nyní již konečně druhé hráčce na světovém žebříčku, v prvním kole nepřijela soupeřka. Takže bez větší rozehrávky z úvodní dvouhry nastoupila na Angličanku Isabelle Tyrrell.

Tamtamy hlásily, že je to v současné době jediná hráčka, která může Zuzku porazit. Možná i proto česká hráčka nastoupila do zápasu obezřetně a se vším soustředěním protihráčku vůbec nepustila ´ke slovu´. Doslova jí smetla v prvních třech disciplínách a jasně dala najevo, že již nechce dopustit, aby jí Isabelle znovu porazila ve squashi. To se jí jako vůbec první racketlonistce povedlo na minulém turnaji.

No a tak o zlato se Kubáňová znovu utkala s Nathali Zeoli, německou, rychle se zlepšující, nadějí. Nathali možná udělala za poslední dva měsíce velký pokrok, možná jí vyšlo, na co sáhla a možná česká reprezentantka prostě neměla den, ale Zeoli po standardním stolním tenisu Zuzanu jasně přehrála v badmintonu, což je Němky nejsilnější disciplína.

Navíc poté ještě vlétla na squashový kurt a než se Kubáňová nadála, tak prohrávala 1:7. V tu chvíli ale ještě Zuzka zabrala a dokázala squashový duel otočit na 21:14. Do tenisu si ale musela jít pro celých 18 bodů, a tak byl zápas otevřený, protože tenisové kvality protihráček jsou asi na stejné úrovni.

Budějčanda Kubáňová nakonec celý zápas strhla na svou stranu, ale výsledek 21:16 (stolní tenis), 12:21 (badminton), 21:14 (squash) a 18:10 (tenis) jasně ukazuje, že za měsíc bude o titul mistryně světa 2012 velký zájem. Přitom Nathali není jediná soupeřka, která by o skalpu české hráčky směla přemýšlet.

Ihned po singlovém finále proti sobě děvčata nastoupila znovu, a to v týmové soutěži, kde racketlon ukázal své kouzlo. Od finále uběhlo sotva dvacet minut a zápas družstev, který se hraje do 11 bodů, se vyvíjel úplně jinak. Posuďte sami: Kubáňová - Zeoli 6:11 (stolní tenis), 9:11 (badminton), 11:2 (squash), 11:13 (tenis). Děvčata tedy ve svém ´minizápasu´ uhrála úplně stejně bodů - 37:37.

Celkově rakouský tým se Zuzanou Kubáňovou prohrál po sečtení bodů ze všech čtyř disciplín a odehraných zápasech v pořadí mužský singl 1, mužský singl 2, ženský singl, mix a mužská čtyřhra o pouhé tři body!

Zuzka nastoupila se svou rakouskou partnerkou Simone Seitz, s níž letos získaly titul mistryň světa ve čtyřhrách, v neděli právě do ženského deblu. Ve finále děvčata opět vybojovala vítězství doslova ´o prsa´, když v tenise potřebovala uhrát 17 bodů a výsledek před koncem byl 16:19 ve prospěch Isabelle Tyrrell a Nicole Eisler. Nakonec ale vytoužený bod získaly a další zlato s ním.

Nyní vše finišuje k závěru a cíli sezony 2012. Stockholm volá a je jasné, že obhajoba titulu pro Zuzanu Kubáňovou nebude opravdu jednoduchá záležitost.

„Potřebovala jsem sehrát takto vyrovnaná utkání, abych znovu pochopila, kolik sil a soustředění musím do světového šampionátu vložit. Nejsem typ, který by polevoval v tréninku, a nejsem hráčka, která by nebyla před zápasem nervózní, ale hlasy z okolí o tom, že mě v současné době nemá kdo porazit, mě znervózňovaly a nemám tenhle stav jakési předem dané ´neporazitelnosti´ ráda,“ říká Zuzana Kubáňová.

„Tak jsem si v duchu vlastně i přála, abych takto vyrovnané duely sehrála a sama se znovu přesvědčila, že mě může porazit opravdu každý. Stačí, aby mi nějaká disciplína prostě nevyšla. Teď vím, že nesmím podcenit ani jeden míček a bojovat v plném stoprocentním nasazení,“ shrnuje Kubáňová své pocity nejen z Londýna, ale i před světovým šampionátem ve Švédsku.

Tisková zpráva

Štítky Zuzana Kubáňová, racketlon, turnaj, Londýn, mistrovství světa, Švédsko, Stockholm, finále, tenis, Liga mistrů UEFA, Dánsko, Klosterneuburg

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Londýn naznačil vyrovnaný boj o titul, Kubáňová přesto zářila  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.