Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Mladý navigátor Jan Jinderle zažívá snovou sezonu

Hned několik klukovských snů si letos splnil 23letý Budějčák Jan Jinderle. Když před čtyřmi lety poprvé oblékl závodní kombinézu a zúčastnil se jako spolujezdec rallye v okolí jihočeské metropole, start na nejprestižnější tuzemské soutěži pro něj byl tehdy ještě hodně vzdálený.

Jenže od sezony 2009, kdy se při Českobudějovickém rallyesprintu svezl s Františkem Kolářem ve Škodě Octavia, absolvoval přes třicet závodů v různých šampionátech a díky úspěšnému dokončení většiny z nich získal mezinárodní jezdeckou licenci. Díky ní se mohl Jinderle na přelomu srpna a září postavit s Jiřím Mášou na start 43. Barum Czech Rally Zlín, podniku zařazeného do seriálu mistrovství Evropy.

Brněnsko-budějcká posádka Škody Fabia R2 zažila na Moravě křest ohněm a díky spolehlivému výkonu dorazila do cíle na zlínském náměstí na 42. místě absolutně a sedmém ve třídě 6. Při svém třetím společném startu tak oba soutěžáci zaznamenali jeden z největších úspěchů kariéry i přes to, že si domů neodvezli poháry za umístění na stupních vítězů.

„Barumka byla nejtěžší soutěží mojí dosavadní kariéry. Obtížné byly už seznamovací jízdy, kdy se na rychlostních zkouškách často měnil charakter i celkový rytmus. Měl jsem z tratí veliký respekt. S Honzou jsme spolu jeli už potřetí a myslím, že nám oběma ta soutěž dala hrozně moc. Na poslední soutěži v Příbrami chceme bodovat, aby nám titul druhého vicemistra neproklouzl mezi prsty,“ zhodnotil náročný závod na Zlínsku jezdec Jiří Máša.

Barumka přitom nebyla jediným zlomovým momentem v kariéře mladého spolujezdce z Českých Budějovic Jana Jinderleho. V závěru května totiž bojoval o cenné vteřiny před domácím publikem při Rallye Český Krumlov po boku příbramského rychlíka Pavla Steinera se Suzuki Swift GTi - a odměnou za jejich snažení bylo druhé místo ve třídě D1 historických speciálů.

„Rozhodně jsem takovou sezonu nečekal. Závodit na domácím Krumlově byl krásný pocit a můj splněný sen. A to, že pojedu ještě Barumku, jsem nečekal už vůbec. Byla to pro mě velká zkušenost! Je to krásná a zároveň náročná soutěž,“ řekl Budějcké Drbně po návratu z druhého konce republiky Jinderle junior, který je v současnosti nejvytíženějším Budějčákem účastnícím se automobilových soutěží.

Jak už zmínil jeho parťák, dalším společným startem této posádky v mezinárodním mistrovství České republiky v rallye bude na začátku října Enteria Rally Příbram, kam Máša s Jinderlem odjedou jako třetí dvojice průběžné tabulky třídy 6. Ještě před tím ale mladý spolujezdec odcestuje do Šternberka na Rally Jeseníky, aby v Hondě Civic navigoval tentokrát zlínského pilota Roberta Mikulku.

„Příští rok bych rád absolvoval všechny české soutěže takzvaného velkého mistrovství. Jak moc je to reálné, to se teprve uvidí. Zatím nejsem s žádným jezdcem na další sezonu domluvený,“ nahlédl do budoucnosti Jan Jinderle, jehož největším a podle vlastních slov nejméně reálným snem je závodit aspoň jednou v životě při závodě mistrovství světa.

Velkým úspěchem jsou pro něj už jenom zmíněné starty v Českém Krumlově a při Barum Rally. „Velký dík patří Jirkovi Mášovi, že s ním můžu závodit. Naše společné soutěže si vždycky užiju na maximum! Největší poděkování si ale zaslouží moje mamka a přítelkyně Hanička, které mě naplno podporují a společně s dalšími kamarády mi fandí u trati,“ uzavřel mladý závodník, který v mistrovském závodě debutoval teprve vloni při Rally Agropa Pačejov, kde četl rozpis v Peugeotu 206 RC dalšímu Jihočechovi Jakubu Voldřichovi.

Na tratích nedávné Barum Czech Rally Zlín se ale objevil ještě jeden zástupce Budějcka. Křehká spolujezdkyně Jindřiška Žáková z Pištína se posadila do dvoulitrového Renaultu Clio Sport vedle tamního jezdce Michala Vaňhary a společně dokončili tento náročný podnik na skvělém 29. místě celkového pořadí a druhém ve třídě 8, když nestačili pouze na Martina Radu, pilota Alfy Romeo 147 pyšnícího se několika starty na soutěžích světového šampionátu.

„Barumka pro mě byla určitě jednou z největších zkušeností a konečného druhého místa si velice vážím. Tratě této rallye jsou hodně těžké, ale atmosféra, kterou tvoří několik set tisíc diváků, je nepřekonatelná,“ zářila spokojeností při rozhovoru s Budějckou Drbnou sympatická hnědovláska.

Foto: Robert Balcar, Dalibor Benych, Tomáš Brázdil a archiv

Štítky 43. Barum Czech Rally Zlín 2013, Jan Jinderle junior, Jiří Máša, Jindřiška Žáková, rallye, soutěž, kariéra, Český Krumlov, Zlín, František Kolář, Evropa, Drbna.cz, Příbram, Škoda Octavia

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mladý navigátor Jan Jinderle zažívá snovou sezonu  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.