Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nejlepší muškaři světa útočí na jihočeské vody

Po 18 letech se vrátil světový šampionát v lovu ryb na umělou mušku do Česka. Akce, na níž se představí téměř 200 závodníků z 30 zemí, ve středu odstartovala ve Frymburku na Českokrumlovsku. Po oficiálních trénincích dnes začíná samotný závod, který potrvá až do neděle.

„Pořadatelství rotuje mezi státy. Zhruba pětatřicet zemí se tomuto sportu věnuje na úrovni, ale přibližně dvacet z nich se střídá v pořádání,“ uvedl organizátor šampionátu Milan Hladík

Lovem ryb na umělou mušku se zabývají země z několika světadílů. „Část týmů pochází například z Jižní Ameriky, Severní Ameriky nebo Austrálie a světová federace se snaží rozdělit pořadatelství tak, aby to ty mimoevropské země neměli pokaždé daleko,“ řekl Hladík.

Mezi velmoci v tomto sportu patří Česká republika. Na šampionátu bude útočit na desátý titul mistra světa. Mezi favority patří mimo jiné také Francouzi nebo Italové.

Šampionát, který se uskuteční ve čtyřech lokalitách Českokrumlovska, je podle Hladíka specifický svou náročností. Hladík to vysvětli tím, že závodníci musejí prokázat svou univerzálnost.

„Tahle akce rybáře skutečně otestuje. On musí dokázat, že umí chytat na malé řece, velké řece, na jezeru ze břehu a na jezeru z lodi,“ vysvětlil Milan Hladík.

Takto rozdělené sektory se nacházejí na řece Vltavě mezi Lipnem a Loučovicemi a pak mezi Vyšším Brodem a Zátoní. Na vyrovnávací nádrži ve Vyšším Brodě pak čeká účastníky lov z lodě a na nádrži Květoňov u Kaplice ze břehu.

„Takhle pestré to v jiných zemích většinou nebývá. U nás zkrátka nemůže vyhrát pouze jezerní nebo říční specialista,“ dodal organizátor mistrovství světa.

Závodníci budou lovit pstruhy, lipany, tlouště nebo jelce s minimální mírou 18 centimetrů. Náklady na uspořádání světového šampionátu činí zhruba pět milionů korun.

Zdroj: ČTK
Foto: World Fly Fishing Championship 2014

Štítky World Fly Fishing Championship 2014, mistrovství světa v lovu ryb na umělou mušku, Jihočeský kraj, Frymburk, Vltava, mistrovství světa, Česko, okres Český Krumlov, Austrálie, Jižní Amerika, Severní Amerika, Vyšší Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejlepší muškaři světa útočí na jihočeské vody  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.