Počasí dnes25 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Pod Černou věží poběží úřadující mistr světa

Mattoni 1/2Maraton České Budějovice, druhý regionální podnik RunCzech běžecké ligy, který se poběží v sobotu 7. června, se může těšit na věhlasné hvězdy. Na letošním startu bude současný mistr světa v půlmaratonu Geoffrey Kipsang Kamworor i držitel rekordu závodu Daniel Chebii.

Teprve 21letý běžec z Keni, letošní mistr světa v půlmaratonu z Kodaně, kam se dostal až jako čtvrtý keňský běžec v řadě, přesto vyhrál, když vyrazil naplno hned od startu a nikdo ho už nedostihl. To je skvělá vizitka.

Pochází, jak jinak než z Rift Valley, rodiště nejlepších vytrvalců planety. Začínal od míle na dráze, v roce 2011 se stal juniorským světovým šampionem v přespolním běhu a o měsíc později vyhrál Berlínský půlmaraton za 1:00:38 - jako sedmnáctiletý chlapec!

Při světovém rekordu v maratonu tady pak dělal jednoho z vodičů Patricka Makaua. Sbíral rychle skvělé výsledky včetně maratonské distance (2:06:12, třetí v Berlíně 2012). Vloni dal v Ras Al Khaimach půlmaraton za 58:54.

Letos tedy Kamworor vyhrál mistrovství světa, kde porazil i Zersenaye Tadeseho, současného světového rekordmana. „A teď chci zaběhnout světový rekord,“ plánuje si. „Jsem mentálně připraven, to je hlavní. Pak není nic problém,“ říká mladý muž, který hodně trénuje s olympijským vítězem Stephenem Kiprotichem z Ugandy. „On mě velmi inspiruje, i maraton už mohu běžet na podzim pod 2:06,“ dodává.

„Chce tady využít své dobré formy a vylepšit rekord závodu 59:49 z roku 2012,“ říká Jana Moberly, manažerka elitních atletů RunCzech běžecké ligy. Nápomocni mu k tomu budou další keňští běžci třicátníci a jmenovci Daniel Chebii a Daniel Wanjiru, oba už pod magickou hranici jedné hodiny běžet dokázali.

Chebii se hned zaskvěl v budějcké premiéře před dvěma roky, kdy vítězstvím v čase 59:49 zaběhl dvacátý nejlepší čas roku na zcela nové trati a zapsal tak České Budějovice do světových tabulek.

Wanjiru vloni při premiéře na Mattoni 1/2Maratonu Karlovy Vary oslavil vítězstvím své 31. narozeniny. Hodně trénuje ve vysokohorských polohách v Rakousku, kde má manažera Thomase Krejciho. Hned po příchodu do Alp si postavil vlastní domek a začal chovat kozy pro mléko. „Z vydělaných peněz podporuji celou rodinu doma,“ vysvětluje. Letos v dubnu v Praze si výrazně vylepšil svůj osobní rekord na 59:59. Brzy by se však rád vydal za plnou maratonskou metou.

V ženském poli patří kromě jedničky Pauline Njeri z Keni (1:07:55) k favoritkám i mladičká Etiopanka, teprve 23letá Betelhem Moges. Na kontě má již vítěztví na Mattoni 1/2Maratonu Olomouc 2013 i Ústí nad Labem 2012. Své osobní maximum z Olomouce si letos vylepšila o jednu vteřinu na Sportisimo 1/2Maratonu Praha.

Podobně jako v Karlových Varech, kde běžela dvojice Andrejev - Andrejevová, vyrazí na českobudějovickou trať zdatná manželská dvojice, tentokrát pod ukrajinskou vlajkou. Ivan Babaryka už běhy RunCzech dobře zná, tentokrát vzal i svoji o tři roky starší ženu Tatianu Vilisovou.

Mezi českými muži se očekává souboj domácího Jana Kreisingera s čerstvým maratonským mistrem Petrem Pechkem. Mezi ženami se vrací po kratší pauze Petra Pastorová, loňská šampionka v půlmaratonu i maratonu.

„Už na prvním ročníku Mattoni 1/2Maratonu České Budějovice Daniel Chebii ukázal, jak rychle se tady dá běžet. Tak nabité startovní pole slibuje zajímavé výsledky a o Českých Budějovicích se bude mluvit v celém atletickém světě. To je podstatné jak pro České Budějovice, tak pro celý český sport,“ říká Carlo Capalbo, prezident organizačního výboru.

„Na Mattoni 1/2 Maratonu České Budějovice je fascinujících hned několik věcí. To, že naše město ukázalo, že je naprosto skvělým fanouškem a atmosféra v den závodu je zcela mimořádná. Tento počin zkrátka rozběhal Budějovice - vždyť si všimněte, kolik lidí běhá a dlouho se na toto prestižní klání připravuje. A navíc, oni běhají i po půlmaratonu, zřejmě i proto, aby v dalším ročníku třeba překonali svoje osobní rekordy. No a samozřejmě, kromě tisíců běžců z Budějovic, z republiky a ze zahraničí místní trať hostí vynikající sportovce světové úrovně a možnost vyběhnout s nimi je velkou příležitostí a dost možná i splněným snem. A platí tady i zpětná vazba, protože i tyto špičkové běžecké hvězdy najednou vědí o Českých Budějovicích a o naší rychlé trati, což je výborná reklama,“ říká primátor města Juraj Thoma, který připojuje poděkování všem organizátorům, dobrovolníkům a lidem kolem půlmaratonu.

Napsal Tomáš Nohejl
Tisková zpráva

Štítky Mattoni 1/2Maraton České Budějovice, půlmaraton, Geoffrey Kipsang Kamworor, Keňa, hvězdy na startu, České Budějovice, Mattoni, rekord, RunCzech, Daniel Kipchumba Chebii, maratonský běh, Daniel Wanjiru

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pod Černou věží poběží úřadující mistr světa  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.