Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Prestižní Mistrovství Evropy v raftingu klepe na dveře

Poslední srpnový víkend je tradičně velkým svátkem pro milovníky divoké vody. Pověstné Čertovy proudy na Vltavě pod lipenskou přehradou se opět na pár dní zaplní vodou a vznikne tak jedna z nejtěžších vodních tratí na světě.

Svaz vodáků České republiky získal tento rok pověření mezinárodních sportovních organizací k pořádání světově významných sportovních podniků na divoké vodě, a sice Mistrovství Evropy mužů a žen šesti i čtyřmístných raftů a otevřeného Mistrovství Evropy Devils extréme race v extrémním kayakingu.

Česká republika se tak v období od 28. srpna do 2. září stane na několik dní centrem pozornosti příznivců adrenalinových sportů na divoké vodě a naše reprezentační posádky i jednotlivci budou moci navázat na úspěchy svých starších kamarádů, kteří získali v uplynulých letech řadu titulů mistrů světa i Evropy a také mnoho cenných medailí na nedávno skončených olympijských hrách v Londýně.

Obě soutěže se uskuteční současně na divoké Vltavě v takzvaných Čertovo proudech na úseku lipenská přehrada - Loučovice - Čertova stěna - železniční stanice Čertova stěna u Vyššího Brodu.

Čertovy proudy v úseku horské Vltavy, které začínají v Loučovicích u hotelu Kilián a končí u vyrovnávací nádrže Lipno II. u Vyššího Brodu, jsou unikátním balvanitým rečištěm horské divoké Vltavy. Řečiště je zaplněno mohutnými balvany, a proto zdejší vodácká přírodní trať Vltavy patří k nejnáročnějším na světě a je mezi profesionálními tuzemskými i zahraničními raftaři a kajakáři mimořádně oblíbená.

V závodech Mistrovství Evropy se ve všech kategoriích raftařů představí absolutní špička vodáků starého kontinentu. Podle dosud zaslaných přihlášek lze očekávat účast okolo 55 posádek v kategorii R4 a přibližně 65 posádek v kategorii R6, což je i s náhradníky okolo 700 závodníků z 35 evropských zemí. Na závody v extrémním kayakingu se očekává účast okolo stovky špičkových kajakářů z celého světa.

V závislosti na zkušenostech získaných pořádáním Mistrovství světa v roce 2003 a podle vývoje počtu členů jednotlivých výprav na závodech MS a ME v posledních letech lze očekávat, že počet členů realizačního týmu a televizních a filmových štábů bude činit okolo 200 až 300 osob. V případě příznivého počasí očekáváme návštěvnost na finálové jízdy až 15 tisíc diváků.

Občerstvení pro závodníky, jejich doprovod a samozřejmě i diváky bude zajištěno podél celé trati, a to více než patnácti cateringovými stany. Pro diváky přijíždějícími osobními automobily budou dále připravena dostatečně velká parkoviště. České dráhy budou po celou dobu konání ME každodenně vypravovat po hodinách bezplatné vlaky ze železniční stanice Vyšší Brod do Loučovic a dále do stanice Lipno nad Vltavou.

V sobotu 1. září se od 17 hodin uskuteční pro sportovce i diváky na tréninkovém fotbalovém hřišti Rockový večer, na kterém vystoupí Martin Maxa, ABRAXAS, populární jihočeská formace Lokomotiva a legendární George & Beatovens s Karlem Kahovcem a Viktorem Sodomou.

Organizátoři ME v raftingu i otevřeného ME v extrémní kayakingu vysoce oceňují podporu soukromých firem a doufají, že se nastávající mistrovství stane nejúspěšnějším letním sportovním závodem v ČR pro rok 2012.

Tisková informace

Štítky mistrovství Evropy, Vltava, divoká voda, Vodní nádrž Lipno, Evropa, Česko, Loučovice, Vyšší Brod, olympijské hry, rafting

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prestižní Mistrovství Evropy v raftingu klepe na dveře  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.