Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 23. května 2024  |  Svátek má Vladimír
Bez reklam

Štíři ve Švédsku doplatili na neproměňování šancí

Na Nový rok vyrazil tým Štírů poprvé v historii na největší mládežnický florbalový turnaj na světě - Gothia Innebandy Cup ve švédském Göteborgu. Jednalo se už o 20. ročník tohoto turnaje, který se odehrává v zemi sedminásobných mistrů světa, kde se zároveň hraje i nejlepší liga světa.

Štíry reprezentoval na turnaji dorostenecký tým doplněný z poloviny staršími žáky. Na 2. ledna měli Jihočeši domluvený přátelský ´aklimatizační´ zápas se Znojmem ve sportovním komplexu Lundbystrand s pěti florbalovými hřišti.

Třetího ledna poté vstoupili do Gothia Cupu. Štíři se ve čtvrtek představili jen v jednom zápase proti švédskému týmu Husqvarna IK.

Mladí Jihočeši se na začátku turnaje spíše rozkoukávali, ale ke konci zápasu se jim díky dvěma brankám Rybky a jedné trefě Cahy podařilo vymazat manko 0:3 a srovnat na 3:3.

Z dalšího tlaku Štíři už gól nedali a naopak po chybě na středu hřiště inkasovali čtyři sekundy před koncem na 3:4. Večer shlédli naši hráči zápas 1. švédské ligy mezi Göteborgem a Kalmarsundem.

V pátek se povedlo vybojovat Štírům první bod za remízu 0:0, ale vzhledem k tomu, že Jihočeši byli po celý zápas lepší, se jednalo spíše o ztrátu dvou bodů. Bohužel, jedinou branku, která se českobudějovickým florbalistům povedla zásluhou Cahy vstřelit, nebyla uznána pro vysokou hůl.

Večer čekal Štíry souboj o druhé místo ve skupině s Malmö. V něm pokračovala štírská střelecká nemohoucnost z předešlého zápasu, když Jihočeši nastřelovali jen brankovou konstrukci a nevyužili několik vyložených šancí, jako bylo například trestné střílení.

Naopak Malmö chyby Štírů trestalo, a tak Jihočeši zápas ztratili v poměru 0:4. Nakonec tedy skončili na 3. místě ve skupině a postoupili do play-off B. Byli nasazeni přímo do osmifinále, kde je čekal domácí tým Ale IBK.

Štíři si věřili, že mohou postoupit, a na hřišti to tak i vypadalo. Budějčáci měli herní převahu, ale stále je trápila koncovka. Formánek trefil tyč a stoprocentní šanci Miky na brankovišti zlikvidoval neskutečným zákrokem brankář.

Ani další šance Štírů se neujaly, a proto šel do vedení 1:0 soupeř, když se trefil z brejku pod břevno jen pět sekund před koncem prvního poločasu (play-off se hrálo na 2x20 minut).

Po přestávce Štíři zásluhou Štěpky, Cahy a Bícy za pouhých 80 vteřin otočili zápas a dostali se do vedení 3:1. Další šance však už nevyužili, a tak soupeř snížil na 3:2 a 50 vteřin před koncem zápasu při hře bez brankáře vyrovnal.

Rozhodnout měly nájezdy. V nich z pěti štírských střelců uspěl jen Mrzena, zatímco soupeř uspěl dvakrát a slavil tak před více než 200 diváky postup. Pro Štíry tím turnaj skončil.

V neděli ve 13 hodin se Budějovičtí vydali na cestu domů, kam dorazili v pondělí kolem osmé hodiny ranní.

Trenér Lukáš Malý: „I když se nám výsledkově nedařilo, hodnotím naše vystoupení na turnaji velmi dobře. Ve všech zápasech jsme byli soupeřům minimálně vyrovnaným soupeřem, což jsem před turnajem, vzhledem k síle švédského florbalu, nečekal. Věřím, že hráči získané zkušenosti prodají ve svých soutěžích a pomůžou jim k dalšímu hernímu růstu. Škoda, že jsme neproměňovali šance, mohli bychom se v turnaji dostat mnohem dále. O tom svědčí i výsledky Husqvarny, se kterou jsme odehráli vyrovnaný zápas, a která odjíždí z turnaje s medailí. Myslím, že neproměňování šancí bylo i tím, že hráčům chybí zkušenosti z těžkých zápasů s kvalitními soupeři, protože v Česku jsou ve svých soutěžích téměř nejlepší a hrají tak málo kvalitních zápasů.“

Napsal Jiří Kratochvíl

Štítky florbal, Štíři České Budějovice, mezinárodní turnaj Švédsko, Gothia Innebandy Cup, Švédsko, IFK Göteborg, Malmö FF, Gothia Cup, Orli Znojmo, HC Škoda Plzeň, Jiří Kratochvíl, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Štíři ve Švédsku doplatili na neproměňování šancí  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.