Počasí dnes23 °C, zítra15 °C
Pondělí 27. května 2024  |  Svátek má Valdemar
Bez reklam

Štírům se vrátila forma. O víkendu dvakrát vyhráli

Florbalisté budějckých Štírů odehráli o víkendu další dva zápasy 2. ligy mužů. Poprvé od září se představili na domácí palubovce ve Sportovní hale v Českých Budějovicích. Navíc nastoupili v nových dresech. A hned z toho byly dvě vítězství.

V sobotu rozstříleli Litomyšl 10:1 a v neděli si poradili s Bystřicí nad Pernštejnem po výsledku 6:5 až po samostatných nájezdech. V obou zápasech se Štíři mohli spolehnout na produktivní dvojici Malý - Havelka, která se bodově podílela na 14 ze 16 gólů Štírů.

Štíři České Budějovice - Litomyšl 10:1 (4:0, 4:1, 2:0)

Zápas s Litomyšlí začal pro Jihočechy skvěle, když už po pěti minutách vedli 2:0 poté, co se trefili Havelka a Malý, kteří tak položili základ pro svou sobotní ´two men show´. Do konce třetiny oba hráči skórovali ještě jednou a do šaten se šlo za stavu 4:0. A to i přesto, že Litomyšl hrozila z nebezpečných brejků. Ty však všechny zlikvidoval dobře chytající Macek.

Ve druhé třetině Štíři ještě zlepšili hru a vytvářeli si další šance. Ovšem góly dávali pouze opět Havelka s Malým. Prvně jmenovaný už na začátku druhé části dovršil hattrick a v polovině zápasu si připsal čtvrtou branku, když dorazil střelu Kudláčka na 6:0.

Ve 37. minutě dovršil hattrick také Malý, po nahrávce Stejskala a zvýšil na 7:0. Čestný úspěch hostů zaznamenal o dvě minuty později Maloch. Do pauzy stihli Štíři odpovědět ještě zásluhou Malého, který stál na konci pohledné akce celé pětky - 8:1.

Třetí dějství odstartovalo přesilovkou Štírů a Malý se trefil už popáté. Ve 47. minutě se z gólu Štírů radoval konečně někdo další, konkrétně Zelinka, a zpečetil tak výsledek zápasu na 10:1.

Štíři si tak do tabulky divize III připsali zaslouženě tři body. Pomohlo k tomu zejména obnovení spolupráce Malého a Havelky, kteří poprvé v sezoně hráli spolu v útoku. Oba si připsali sedm bodů - Malý (5+2) a Havelka (4+3).

„Přestože góly stříleli vlastně jen dva hráči, celý tým ukázal své možnosti. Pouhá jedna inkasovaná branka je toho důkazem. Potvrdilo se, že když podáme koncentrovaný výkon po celý zápas, je z toho výborný výsledek. Bohužel, zatím se nám to daří jen občas,“ hodnotil trenér štírů Jiří Kratochvíl.

Branky a nahrávky: 2. Havelka, 5. Malý (Havelka), 13. Havelka (Malý), 18. Malý (Žáček), 24. Havelka (Malý), 33. Havelka (Kudláček), 37. Malý (Stejskal), 40. Malý (Havelka), 42. Malý (Havelka), 47. Zelinka - 39. Maloch (Joch). Rozhodčí: Vraspír, Šafář. Vyloučení: 2:4, navíc Robert Smola 5 minut. Využití: 1:0. Diváci: 85.

Štíři České Budějovice - Bystřice nad Pernštejnem 6:5sn (2:3, 2:1, 1:1, 0:0)

Zápas proti Bystřici začal pro Českobudějovické ještě lépe než den předtím s Litomyšlí. Štíři se dostali do vedení 2:0 už po dvou minutách. Skóre otevřel střelou do šibenice Stejskal a o 18 vteřin později zužitkoval nahrávku Hejplíka ze vzduchu Hrdý.

Za dalších několik vteřin minul odkrytou branku Havelka a soupeř z brejku snížil. Ještě do páté minuty dokonce vyrovnal a o dvě minuty později už vedl 3:2. Štírům se nedařilo využívat šance a naopak soupeř, který hrozil jen z brejků, byl produktivnější.

Domácím se povedlo srovnat až v 25. minutě zásluhou Stejskala. Pak ale Jihočeši nepokryli soupeře při standardní situaci a museli opět dotahovat. Na to reagoval šéf střídačky Štírů Jiří Kratochvíl stažením hry na dvě formace a výsledkem bylo rychlé vyrovnání na 4:4 po střele Malého, který byl opět přesunut do obrany. Za tohoto stavu se šlo i do šaten.

Třetí část začala jasnou převahou Štírů, když po většinu třetiny drželi míček na svých holích a soupeř se jen bránil na vlastní polovině a čekal na brejky. Štíry poslal do vedení ve 46. minutě Malý po kombinaci s Havelkou.

Jenže další góly Jihočeši přidat do konce třetiny nedokázali. Šance ztroskotávali na gólmanovi hostů či na brankové konstrukci. A tak se z ojedinělého brejku na konci 55. minuty prosadili hosté - 5:5. Za tohoto stavu skončila i třetí třetina, Štíry proto poprvé v ligové sezoně čekalo prodloužení.

Prodloužení mělo stejný průběh jako většina zápasu - Štíři drželi míček, kombinovali, ale gól dát nedokázali. Naproti tomu Bystřice jen čekala na nájezdy a za celé prodloužení se snad ani nedostala ke střele.

Nájezdy začínali domácí a jako první si vzal míček Hrdý. Brankáři nedal šanci - 1:0. Naopak hostující střelec selhal při pokusu na brankáře Kunsta. V dalším nájezdu se kličkou do forhendu prosadil Malý - 2:0. Hostující Čermák poté svůj nájezd proměnil - 2:1, ale další gól už nepřidal ani domácí Havelka a ani hostující Chocholáč, a tak Štíři se mohli radovat z vítězství 6:5 a dalších dvou bodů.

„Bystřici jsme měli porazit v normální hrací době. Byla naše chyba, že jsme na začátku zápasu rychle ztratili vedení 2:0. Ale počítá se vítězství. S tím jsem spokojený,“ uvedl trenér domácích Jiří Kratochvíl.

Branky a nahrávky: 2. Stejskal (Malý), 2. Hrdý (Hejplík), 25. Stejskal (Havelka), 37. Malý (Havelka), 46. Malý (Havelka), rozhodující nájezd Malý - 3. O. Dvořák (Prášil), 5. R. Dvořák, 8. O. Dvořák (Š. Sláma), 29. Prášil (R. Dvořák), 55. O. Dvořák (Prášil). Rozhodčí: L. Ležák, M. Ležák. Vyloučení: 1:0. Bez využití. Diváků: 46.

Další výsledky a tabulka soutěže

Napsal Jiří Kratochvíl
Foto: Pavel Kohout

Štítky Štíři České Budějovice, florbal, Litomyšl, Bystřice nad Pernštejnem, SK Dynamo České Budějovice, Jiří Kratochvíl, Pavel Kohout

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Štírům se vrátila forma. O víkendu dvakrát vyhráli  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.