Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Tábor se zapsal do historie. Cyklokrosové mistrovství fanoušky bavilo

Světový šampionát v cyklokrosu, který v roce 2015 pořádal Tábor, nabídl v neděli natěšeným divákům skvělý závěrečný závod nejprestižnější kategorie elite. Čeští jezdci sice opět neuspěli, ale díky příběhu vítěze Van Der Poela se bude na tento podnik ještě dlouho vzpomínat.

Nizozemský cyklokrosař Mathieu Van Der Poel zvítězil na mistrovství světa v Táboře v kategorii elite. Pro holandské fanoušky super zážitek, který byl navíc okořeněn historickým zápisem. Van Der Poelovi je totiž dvacet let a měl by závodit v kategorii muži do 23 let.

„Věřil jsem, že můžu v elite zajet dobrý výsledek. Zkusil jsem to a bylo to správné rozhodnutí,“ uvedl Holanďan, který se stal historicky nejmladším vítězem této kategorie. „Povedlo se mi zajet bez chyb.“ Cyklokrosaři se většinou shodovali, že táborská trať patří mezi ty těžší okruhy. Díky vítězství Van Poela se bude o šampionátu povídat i na dalších podnicích.

Svědčilo to i Wout Van Aertovi z Belgie, který skončil druhý se ztrátou 15 sekund. V cílové rovince odolal tlaku dalšího nizozemského jezdce Larsu Van Der Haarovi. Za nejlepší trojicí byla velká mezera. Čtvrtý Kevin Pauwels dojel se ztrátou minuty a šesti sekund.

Nejlepším českým cyklokrosařem byl třináctý Michael Boroš, který na vítěze ztratil tři minuty a 19 sekund. Po oba dny měli čeští jezdci smůlu na techniku a problémy se nevyhnuly ani Borošovi, který mohl atakovat nejlepší desítku.

Skvělí fanoušci vytvořili v Táboře bouřlivé prostředí, které jezdce nenechalo vydechnout. „Nebýt diváků, tak jsem závod asi nedokončil,“ uvedl Adam Ťoupalík, který v závodě do 23 let doplatil na defekt kola a musel dohánět obrovskou ztrátu.

Atmosféru si ale moc dlouho neužil v elite Martin Bína, který měl závod výborně rozjetý. V depu prvního kola při výměně bicyklu s mechanikem nedodržel vymezený prostor a byl diskvalifikován.

Česko na medaili nedosáhlo

Poprvé od roku 2012 odjela česká reprezentace z mistrovství světa bez medaile. V sobotním programu se od juniorů příliš nečekalo, což se potvrdilo. Věřilo se Kateřině Nash, která také o medaili do posledního kola bojovala. V boji o bronzovou příčku ale dvakrát smolně upadla a bylo po nadějích.

„Nejela jsem špatně, ale soupeřky byly rychlejší. Chtěla jsem si vytvořit náskok, ale při brždění mi podklouzlo přední kolo,“ řekla Nash. V boji o třetí místo chtěla odjet favorizované Vosové, která chybky české cyklokrosařky využila a bronz si pohlídala.

Nedělní program nabídl kromě elitní kategorie i závod mužů do 23 let. V něm měli Češi tři naděje. Vojtěch Nipl, Adam Ťoupalík i Jakub Skála ale také doplatili na technické problémy, které je o medailové boje připravily…

Příští mistrovství světa pořádá belgický Heusden-Zolder.

Světový šampionát cyklokrosařů v Táboře

Neděle, 1. února 2015, 20:12

Světový šampionát cyklokrosařů v Táboře
Světový šampionát cyklokrosařů v Táboře

Štítky Tábor, cyklokros, mistrovství světa, cyklokrosař, Kateřina Nash, Adam Ťoupalík, Mathieu van der Poel, Belgie, Kevin Pauwels, Martin Bína, Michael Boroš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tábor se zapsal do historie. Cyklokrosové mistrovství fanoušky bavilo  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.