Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Veteráni pojedou ve Svatém Janu tradiční závod

Více než stovka historických aut a motocyklů se postaví na start tradičního závodu S kopce do kopce ve Svatém Janu nad Malší. Nezvítězí ten, kdo ujede danou trať nejdříve. Každý si musí určit průměrnou rychlost a tu pak bez použití tachometru dodržet. Kdo se tomu nejvíc přiblíží, vyhraje.

„Pravidlo o rychlosti jízdy platí u nás od začátku. Přišli jsme s tím, protože jsme si říkali, že takových aktivit je málo. Snažíme se tím, aby závodníci dodržovali pravidelnost jízdy,“ řekl ředitel akce S kopce do kopce Antonín Michal s tím, že vybraná rychlost, kterou si účastníci před startem zvolí, nesmí přesahovat hodnotu 50 kilometrů v hodině.

Závodníci pojedou okruh vedoucí ze Svatého Janu nad Malší do Ločenic, Besednice a Malče dvakrát. Antonín Michal ale neprozradil, kolik přesně trasa měří, je to prý jedno ze specifik závodu. „Pokud by jezdci znali přesnou délku, snadněji by podle času odhadovali rychlost, kterou si zvolili,“ uvedl.

Spíš než o závod tedy jde o setkání milovníků historických vozidel a motorek. I když ředitel tohoto sportovního podniku připustil, že se v posledních letech účastní vyšší poměr závodníků, pro něž je hlavní uspět. „Tak to prostě je. Nám přitom jde ale hlavně o dobrou atmosféru, lidé si mohou dát klobásu a pivo a v klidu si popovídat,“ doplnil Michal.

Závodu se pravidelně účastní historická auta a motocykly. Podíl strojů je rovnoměrně rozdělen mezi obě kategorie. „Samozřejmě nám v posledních letech začínají přibývat motocykly. Je pro ně jednodušší dostat se na místo. I údržba je snadnější než u automobilů,“ vysvětlil ředitel. Tradičně nejstarším vozem, který startuje, je Ford T vyrobený na počátku 20. století. Hodně vozů pak pochází z 30. let minulého století.

Dvacátý ročník S kopce do kopce se uskuteční příští sobotu 21. června.

Zdroj: ČTK

Štítky S kopce do kopce, Svatý Jan nad Malší, závod veteránů, automobily, motocykly, kopec, Svatý Jan, motocykl, Ford Motor Company, Malše, Ločenice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veteráni pojedou ve Svatém Janu tradiční závod  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.