Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Veteránské klenoty na čtyřech kolech zavítají i do Budějc

Dnes večer odstartuje z historického centra Českého Krumlova pátý ročník soutěže klasických a sportovních vozidel South Bohemia Classic. Přes sedmdesát klenotů na čtyřech kolech projede během dvou etap mnohá zákoutí jižních Čech. Centrum závodu je na břehu Lipna v Dolní Vltavici.

Ještě před samotným startem, který je naplánován na dnešní 19. hodinu z krumlovského náměstí Svornosti, se všechna soutěžní auta seřadí pod poštou vedle pivovaru Eggenberg. Na náměstí v Českých Budějovicích přijedou první účastníci po čtvrt na devět a poté naberou směr Hluboká, Holašovice, Chvalšiny, Černá v Pošumaví a Dolní Vltavice.

Po noční přestávce se motory znovu rozezní úderem sobotní deváté hodiny ranní a peloton pojede přes Frymburk, Vyšší Brod, Rožmberk nad Vltavou, Dolní Dvořiště a Horní Stropnici na oběd do Nových Hradů. Po poledni je itinerář zavede do Chlumu u Třeboně, Třeboně, Borovan, Trhových Svinů, Kaplice a ze Zátoně zpátky do cíle v Dolní Vltavici.

Nejstarším exemplářem na trati bude dvaašedesát let starý Jaguar XK 120 s Ivou Pavlíčkovou za volantem. Dále můžete vidět vozy značek MG, Lancia, Austin Healey, Triumph, Mercedes Benz, Alfa Romeo, Ford, Porsche, BMW, Škoda a mnohé další. Nejmladších strojem na trati bude Maserati Granturismo MC Stradale z roku 2012.

South Bohemia Classic je takzvanou setinovou rallye jedoucí se v civilním provozu. Trať obsahuje zvláštní zkoušky označené jako testy přesnosti. Základním principem je jejich projetí za určený čas, přičemž odchylka od ideálního času se měří na setiny vteřiny a posádky za ni inkasují trestné body. Etapy jsou rozděleny do sekcí, přičemž čas dojezdu do časových kontrol bude soutěžícím zapsán do jízdních výkazů.

„Rychlostní průměr pro jednotlivé sekce činí 40 až 50 kilometrů za hodinu, což je rychlost, kterou vozy bez potíží zvládnou, ale zároveň se jedná o rychlostní průměr, který vyžaduje dobrou navigaci i soustředění  jezdce,“ vysvětluje jeden z pořadatelů Jan Bláha s tím, že na trati dlouhé kolem 360 kilometrů se objeví i tajné testy přesnosti.

Aktuální časový harmonogram a startovní listinu najdete na www.southbohemiaclassic.cz.

Štítky South Bohemia Classic, setinová rallye, testy přesnosti, jižní Čechy, České Budějovice, Dolní Vltavice, Český Krumlov, Jihočeský kraj, Vodní nádrž Lipno, Pivovar Eggenberg, BMW, Mercedes-Benz, Ford Motor Company, Porsche

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veteránské klenoty na čtyřech kolech zavítají i do Budějc  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.