Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Pátek 24. května 2024  |  Svátek má Jana
Bez reklam

Vodácký maraton z Budějc do Prahy startuje v pátek

V roce 2010 se podařilo několika kanoistům z Prahy obnovit vodácký maraton České Budějovice - Praha, který zaniknul v padesátých letech po výstavbě Vltavské kaskády. Tento víkend se koná další ročník. Na zvládnutí tratě dlouhé 178 kilometrů mají závodníci opět tři dny.

Startuje se již zítra, tedy v pátek 9. srpna úderem 9. hodiny u Lannovy loděnice v Českých Budějovicích, limit pro dojetí do cíle v Praze - Hodkovičkách je neděle v 16 hodin.

„Páteční první etapa bude končit po 57 kilometrech v Podolsku na Orlické přehradě, v sobotu závodníky čekají 72 kilometry do Častoboře na vodní nádrži Slapy a v neděli posledních 49,5 kilometru do Prahy - Hodkoviček. Cíl je u Vodácké krčmy U Sváry. Závodníci budou muset přenášet lodě na sedmi přehradních hrázích a pěti jezech. V neděli v rámci poslední etapy opět pořádáme také krátký závod o délce 30,5 kilometru, který začíná pod hrází vodní nádrže Slapy,“ přiblížil Michal Odvárko z pořadatelského týmu SK Sport Zbraslav.

Účastníci závodů budou opět soutěžit v kategoriích jedno či vícemístných kanoí a kajaků. Kategorie až pětičlenných pramic letos obsazena není, zato se na startu objeví dlouhá dračí loď. Obnovení závodu v roce 2010 se zúčastnilo 27 lodí, dalších dvou ročníků shodně 34 lodí. Letos se z Českých Budějovic do Prahy vydá 26 lodí.

Loňským absolutním vítězem se stal kajakář Petr Mojžíšek z USK Praha, který z Budějc do Prahy dojel za 12 hodin a 25 minut čistého času, druhý Tomáš Ježek ze stejného klubu byl jen o sekundu pomalejší. Na třetím místě s časem 13:05:31 dorazil do cíle Vladimír Vik z TJ Sokol Černošice.

České Budějovice v závodu reprezentovaly dvě lodě. Kajakář Jan Klabouch z Dynamo České Budějovice překonal trať jako dvaadvacátý za 19:14:33 hodin a hned za ním dojela posádka turistické kanoe Michal Bartoň a Jan Podlešák s časem 20:10:48 hodin.

Na letošní rok měli původně pořadatelé připravenou ještě jednu maratonskou specialitu - nonstop závod, který se měl konat v červnu, a který se dá vlastně považovat za absolutní návrat ke kořenům. První ročník závodu České Budějovice - Praha v roce 1922 se totiž také jel v jednom kuse. Vítězná posádka tehdy trasu zvládla za 27 hodin a 12 minut.

Bohužel zvýšená hladina vody po záplavách a zákaz plavby plány pořadatelů na poslední chvíli zhatily, přestože bylo přihlášeno 17 lodí. „Alespoň jsme si ozkoušeli přípravy a organizaci a příští rok to zkusíme znovu,“ poznamenal Michal Odvárko.

Podrobné informace o historii i současnosti závodu lze nalézt na webových stránkách budejovicepraha.cz nebo na Facebooku.

Tisková zpráva

Štítky České Budějovice - Praha, vodácký maraton, Praha, České Budějovice, Vltavská kaskáda, Hodkovičky, Vodní nádrž Slapy, Podolsk, SK Dynamo České Budějovice, Česká obec sokolská, USK Praha, Tomáš Ježek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodácký maraton z Budějc do Prahy startuje v pátek  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.