Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Závodníci TJ Karate opět uspěli na světové scéně

Letošní mistři Evropy v karate Goju-ryu Vojtěch Kočí a Lucie Veithová se zaskvěli i na zářijovém mistrovství světa v Jihoafrické republice. Oba zástupci budějckého TJ Karate si ze šampionátu odvezli cenný kov jak v individuální kategorii, tak i mezi reprezentačními týmy.

V závodech kumite týmů si oba budějčtí závodníci pověsili na krk bronzovou medaili. V mužské kategorii kumite do 75 kilogramů vybojoval Vojtěch Kočí bronz. V souboji o finále nastoupil český závodník proti soupeři z Německa, za stavu 3:4 dostal od rozhodčích čtvrté napomínání a byl diskvalifikován.

„To byla škoda, protože na finále jsem měl. O třetí místo proti mně nastoupil závodník z Itálie, kterého jsem porazil 6:1. Závody byly dobře připravené až na jednu věc, která mi vadila - v tělocvičně byla velká zima. Turnaj ale hodnotím jako úspěšný, získal jsem dvě bronzové medaile a za ty jsem strašně rád,“ líčil spokojeně Vojtěch Kočí.

To Lucie Veithová skončila v kumite žen do 61 kilogramů ještě o stupínek výše a získala stříbro. „První kola byla pro mě spíše rozehřívací, a protože jsem ještě nezažila takovou zimu v tělocvičně, dalo mi docela práci se před zápasem dostatečně zahřát. Svého úspěchu si rozhodně cením. Co se týče samotného finále, reprezentantku z Rakouska jsem znala již z květnového mistrovství Evropy, kde jsem ji porazila, takže šance na zlato zcela jistě byla. Zpětně mě ale nenapadá nic, co bych ve finále udělala jinak. Škoda akorát jednoho momentu, kdy soupeřka kopem na hlavu zasáhla pouze můj chránič rukou a přítomní rozhodčí to vyhodnotili jako regulérní bod,“ rekapitulovala dvojnásobná medailistka ze světového šampionátu.

Úspěchy sbíralo TJ Karate ale i na Budapest Open, mezinárodním nominačním turnaji pro listopadové MS ve Španělsku, kam se chystají závodníci do 21 let, junioři a dorostenci.

Do Maďarska odjela celkem 23členná výprava (14 juniorů a seniorů, 9 dorostenců a žáků). TJ Karate vybojovalo nakonec šest medailí (1x stříbro a 5x bronz) a několik dalších bodovaných míst. Nejúspěšnější budějckou závodnicí byla ta nejmladší - osmiletá žákyně Andrea Květoňová, která se radovala ze zisku stříbra.

„Cílem bylo uspět hlavně v dorosteneckých a juniorských kategoriích. To se povedlo, do ruky se mi totiž už dostala oficiální nominace na MS, kde nás bude reprezentovat sedm závodníků. Je to obrovský úspěch jak pro českobudějovický klub, tak i pro celé jihočeské karate,“ hodnotil spokojeně trenér TJ Karate Miroslav Hýsek.

Závodníky tak čeká před světovým šampionátem náročná příprava. Trénovat se bude dvakrát denně a na víkendy je naplánováno hned několik akcí.

„Chystáme se na Velkou cenu Plzně a další víkend na turnaj do Chorvatska, kde bude určitě velká účast všech států, které se na listopadový šampionát připravují. Dále máme ještě naplánované soustředění se slovenským klubem Rapid Bratislava,“ prozradil o nejbližších plánech kouč.

O ambicích na světové scéně ve Španělsku hovořil Miroslav Hýsek skromně. „Bude to náročné se prosadit, ale hodně si slibujeme od našich holek, protože ve všech nominačních závodech si vedly na výbornou. Takže v koutku duše v nějakou tu medaili doufáme.“

Štítky karate, TJ Karate České Budějovice, Vojtěch Kočí, Lucie Veithová, Jihoafrická republika, mistrovství světa, Evropa, bronzová medaile, Španělsko, Německo, Itálie, Rakousko, Maďarsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Závodníci TJ Karate opět uspěli na světové scéně  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.