Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

VOLBY 2016: Hejtman Zimola mluvil v úterý s prezidentem o koalici v jižních Čechách

Sestavování koalice v Jihočeském kraji bylo podle jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly hlavním tématem jeho úterní schůzky s prezidentem Milošem Zemanem. Zimola rovněž Zemanovi poděkoval za dlouhodobou podporu. Situace v sociální demokracii po krajských volbách, v nichž zvítězila jen v jižních Čechách a na Vysočině, a otázka dalšího vývoje ve straně nebyla podle hejtmana předmětem setkání.

Zeman v posledních dnech opakuje, že příčinu volebního neúspěchu ČSSD nevidí ve špatné práci krajů, ale v chybách strany na celostátní úrovni. Prostřednictvím svého mluvčího Jiřího Ovčáčka uvedl, že strana, která prohraje, chybuje nedostatečně důrazným vedením a málo přesvědčivým programem. Úspěšní hejtmani ČSSD z Jihočeského kraje a z Vysočiny se podle Zemana staví k vedení strany rezervovaně.

Jihočeského hejtmana považují média za možného kandidáta na vedení sociálních demokratů, které v příštím roce čeká volební sněm. Zimola však po krajských volbách uvedl, že o takové funkci zatím neuvažuje.

V úterý přiznal, že schůzku se Zemanem ohlásil předem proto, aby nepřipomínala schůzku v Lánech. „Psal jsem to i panu předsedovi Sobotkovi, aby nebyl překvapen tím, že jdu k panu prezidentovi. Skutečně na tom nevidím nic špatného. Nevím, proč by se hejtman neměl a nemohl scházet s panem prezidentem,“ řekl před schůzkou se Zemanem novinářům.

Místopředseda ČSSD a předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček řekl, že schůzku Zimoly se Zemanem chápe. „Informoval o ní sám pan Zimola s tím, že je to na jeho žádost a že jde poděkovat panu prezidentovi za jeho podporu, takže to tak vnímám a rozumím tomu,“ řekl Hamáček.

Hamáček úterní Zemanovu schůzku v kontextu jeho výroků o vedení ČSSD nevnímá jako tlak ze strany prezidenta na sociální demokracii. „My se jako ČSSD necítíme pod tlakem,“ řekl.

Foto Jan Luxík | Zdroj ČTK

Štítky Jiří Zimola, Miloš Zeman, Jihočeský kraj, ČSSD, Kraj Vysočina, Jan Hamáček, Jiří Ovčáček, Poslanecká sněmovna ČR, koalice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2016: Hejtman Zimola mluvil v úterý s prezidentem o koalici v jižních Čechách  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.