Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

VOLBY 2016: Ustavující zastupitelstvo Jihočeského kraje má být 3. listopadu

Ustavující zasedání nového zastupitelstva Jihočeského kraje by se mělo konat 3. listopadu. Termín může ještě posunout případná stížnost na výsledek voleb, kterou může kdokoliv podat ke krajskému soudu do pátečních 16:00. Do čtvrtka zatím nikdo stížnost na výsledek voleb nepředložil. Novinářům o plánovaném termínu ustavujícího zastupitelstva řekl jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD), který bude stát v čele kraje zřejmě i příští čtyři roky.

Kraj by měla vést koalice sociální demokracie, ANO a Jihočechů 2012 s 31 mandáty z 55. Spolupráci, na níž se lídři těchto subjektů ve čtvrtek domluvili, musí ještě schválit vedoucí orgány stran a hnutí. „Budu samozřejmě věřit, že budeme moci během příštího týdne směřovat k finalizaci koaliční smlouvy, k rozdělení kompetencí a k tomu, abychom poté na ustavujícím jednání zastupitelstva také řádně zvolili všechny orgány Jihočeského kraje,“ uvedl Zimola. Podle předběžné dohody by měl pokračovat ve funkci hejtmana, kterou by tak zastával ve třetím volebním období. Jeho statutárním náměstkem se patrně stane Lucie Kozlová (ANO).

Říjnové volby rozhodly o tom, že se do zastupitelstva dostala ČSSD s 15 mandáty, ANO s 12, ODS s osmi, KSČM se sedmi, koalice Pro jižní Čechy s pěti, KDU-ČSL a rovněž Jihočeši 2012 shodně se čtyřmi křesly.

V končícím volebním období vládla v Jihočeském kraji koalice ČSSD a KSČM. Dohromady měla 31 mandátů.

Zdroj ČTK

Štítky Jihočeský kraj, ČSSD, Jiří Zimola, ANO 2011, koalice, KSČM, Lucie Kozlová, ODS, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2016: Ustavující zastupitelstvo Jihočeského kraje má být 3. listopadu  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.