Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VOLBY 2017: Volební místnosti se otevřely i na jihu Čech. Jen v Budějcích jich je devadesát

Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky začaly. Úderem čtrnácté hodiny se otevřely volební místnosti. Na území České republiky je jich 14 756. Jen v Českých Budějovicích jich je celkem devadesát a usedlo do nich devět stovek členů volebních komisí. Dalších 109 volebních místností jich je v zahraničí, kde se termín hlasování může lišit v závislosti na časovém posunu.

Volit mohou obyvatelé starší osmnácti let dnes, v pátek 20. října od 14:00 do 22:00 hodin a zítra, v sobotu 21. října od 8:00 do 14:00 hodin. Poté se volební místnosti uzavřou a okrskové volební komise začnou počítat hlasy. Své zápisy o výsledku hlasování poté předají Českému statistickému úřadu, který data zkontroluje, zpracuje a zveřejní.

O hlasy voličů se uchází jedenatřicet politických stran a hnutí. Ty do boje vyslaly rekordní počet kandidátů, kterých je 7524. „Počet kandidátů je nejvyšší v dosavadní historii voleb do Poslanecké sněmovny. Ve srovnání s posledními parlamentními volbami v roce 2013 kandiduje o 1625 lidí více. Vůbec nejméně zájemců o poslanecký mandát bylo v roce 1998,“  říká předsedkyně Českého statistického úřadu Iva Ritschelová. 

V Jihočeském kraji je na hlasovacích lístcích pětadvaceti politických stran, hnutí a uskupení celkem 475 kandidátů.


Zdroj: ČSÚ

Ve volbách kandiduje celkem 2154 žen, což je 28,6 procent z celkového počtu kandidátů. Procentuálně nejvíce žen se uchází o poslanecký mandát v Libereckém kraji, naopak nejnižší zastoupení mezi kandidáty mají ženy v Plzeňském kraji. V jižních Čechách kandiduje 136 žen, což je jako celorepublikový průměr, 28,63 procent. Mužů kanidátů je v jižních Čechách 339. 

„Průměrný věk kandidátů je 46,5 let. Nejstarší kandidátkou je čtyřiadevadesátiletá důchodkyně. Nejmladších, ke dni voleb jedenadvacetiletých kandidátů, je 57,“ říká Iva Ritschelová, předsedkyně Českého statistického úřadu. Průměrný věk kandidátů se ve srovnání s předchozími volbami příliš nemění. Pohybuje se kolem šestačtyřicetileti let. Při posledních parlamentních volbách dosahoval 45,6 let. V případě mužů byl o desetinu vyšší, v případě žen nepatrně nižší.

V Jihočeském kraji průměrný věk kandidátů činí 46,31 let. Nejstarší kandidát je z Veselí nad Lužnicí a je mu pětaosmdesát let. Nejmladších, jedenadvacetiletých jihočeských kandidátů, je pět.

 

Jdete k volbám?

Celkem hlasovalo82 čtenářů

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky volby, kandidát, věk, okrsek, volební místnost, Česko, České Budějovice, volby do Poslanecké sněmovny PČR, Poslanecká sněmovna ČR, Český statistický úřad, Jihočeský kraj, Iva Ritschelová, průměrný věk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2017: Volební místnosti se otevřely i na jihu Čech. Jen v Budějcích jich je devadesát  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.