Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

VOLBY 2018: Je sečteno. Komunálky v Budějcích vyhrálo ANO před HOPB. Senátu se přiblížil Faktor a Šesták

, aktualizováno 7. října 2018, 1:11

Výsledky komunálních voleb v Českých Budějovicích jsou kompletní. Po sečtení všech okrsků je jasné, že komunální volby ve městě ovládlo ANO 2011 před hnutím Občané pro Budějovice, ODS a Piráty. Nad pětiprocentní hranicí pro vstup do zastupitelstva jsou také komunisté, Starostové a Nezávislí a Čisté Budějovice, Společně pro Budějovice - Lidovci a TOP 09.

O možné koalici hodlá vyjednávat ANO se všemi. „Vyzývá, tak jak je dobrým zvykem, vítěz voleb. Pokud bude druhá strana připravena jednat, chceme vyjednávat už zítra. Většina kandidujících subjektů měla priority velmi podobné, takže si nemyslím, že bude problém ve vyjednávání,“ doplnil primátor Jiří Svoboda (ANO), který je podle svých slov s výsledkem spokojen.

S povolebním koaličním vyjednáváním nehodlá vyčkávat ani hnutí Občané pro Budějovice, které skončilo po sečtení posledních okrsků druhé. „Výsledek je to zavazující. Po sečtení výsledků jsme schopni zahájit vyjednávání už během noci,“ shrnul lídr hnutí Juraj Thoma (HOPB). Překvapením těchto voleb je pro něho výsledek sociální demokracie, která překvapivě neobhájila ani jeden zastupitelský mandát. „Co si pamatuji, tak vždy mandát v zastupitelstvu držela. Letos jejich mandáty podle všeho vyluxovalo ANO a ODS,“ dodal Thoma.

O třetí místo se dlouhou dobu přetahovala ODS s Piráty. Více důvodů k radosti nakonec měl lídr občanské demokracie Martin Kuba. "S výsledky voleb jsme opravdu velmi spokojeni. Z pěti procent před čtyřmi lety máme téměř patnáct, což je obrovský úspěch," zhodnotil lídr Martin Kuba (ODS). Stranu už podle něj kontaktovala některá hnutí a uskupení. "Myslím si, že jsme v pozici, kdy si můžeme naše další kroky promyslet, a nemusím nikam chvátat. Máme body, za kterými si stojíme a budeme na nich trvat, takže uvidíme, jak budou případná vyjednávání vypadat," řekl. Vyjádřil se i k výsledkům ostatních stran. "Piráti jsou podle mě, v tuto chvíli, celorepublikovým trendem. Za mě jsou to ale lidé, kteří pro tohle město nemohou nic udělat," dodal.

Lídr Pirátů Lukáš Mareš i tak zůstával pozitivní. „Zůstáváme optimističtí. Ukázalo se, že současné složení radnice není úplně ideální a občané to reflektovali ve volbách. To oceňuji. Nyní se připravujeme na nelehká povolební očekávání,“ doplnil Mareš. Podle něho se už zítra sejdou nově zvolení zastupitelé, vytvoří zastupitelský klub a ten poté dá mandát vyjednávacímu týmu. "Takže už během zítřka budeme schopni vyjendávat o možné koalici," uzavřel lídr Pirátů.

Volební účast v Jihočeském kraji se pohybovala od 30 do 45 procent. V jednom píseckém okrsku, kde volí lidé s trvalým pobytem na radnici, byla těsně přes 20 procent, naopak v hasičské zbrojnici v Pořešíně na Českokrumlovsku byla přes 50 procent.


Čekání na konečné výsledky ve štábu ODS.

Konečné výsledky v Českých Budějovicích
1. ANO 2011 (21,21 % hlasů)
2. Občané pro Budějovice (16,44 % hlasů)
3. Sdružení Občanské demokratické strany a nezávislých kandidátů (14,2 % hlasů)
4. Česká pirátská strana (12,19 % hlasů)
5. Komunistická strana Čech a Moravy (6,98 % hlasů)
6. Starostové a Nezávislí a Čisté Budějovice (6,47 % hlasů)

7. Společně pro Budějovice - Lidovci a TOP 09 (5,5 % hlasů)
8. Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura (SPD) (4,84 % hlasů)
9. Česká strana sociálně demokratická (4,76 % hlasů)

Strakonická Veřejnost získala většinu

Rozhodnuto je už v dalších městech jižních Čech. V Českém Krumlově zvítězilo ANO 2011 (13,38 % hlasů) před KDU-ČSL (12,24 % hlasů) a Společně pro Krumlov - Nezávislí a TOP 09 (11,48 % hlasů). Na čtvrtém místě skončilo Sdružení nezávislých - Město pro všechny (11,2 % hlasů) a pátá Občanská demokratická strana (10,41 % hlasů).

V Táboře zvítězilo hnutí Tábor 2020 (18,98 % hlasů) před ANO 2011 (17,71 % hlasů). Následuje Česká pirátská strana (11,3 % hlasů), JiNAK! (9,86 % hlasů), Sdružení nezávislých kandidátů Tábor sobě (9,8 % hlasů), Občanská demokratická strana (7,64 % hlasů) a Komunistická strana Čech a Moravy (7,3 % hlasů).

Volby do prachatického zastupitelstva ovládlo hnutí Nezávislých (31,32 % hlasů) před ODS (18,7 % hlasů) a hnutím Živé Prachatice (12,19 % hlasů). Pětiprocentní hranici překročilo také PRO Prachatice (8,05 % hlasů), ANO 2011 (7,24 % hlasů), Česká strana sociálně demokratická (6,45 % hlasů), Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová (5,6 % hlasů) a Komunistická strana Čech a Moravy (5,59 % hlasů).

V Jindřichově Hradci zvítězila Česká strana sociálně demokratická (24,64 % hlasů) před Hradec srdcem a rozumem + Svobodní (12,48 % hlasů). Následuje ANO 2011 (11,91 % hlasů), SNK ED a nezávislý kandidát STAN (11,71 % hlasů), Občanská demokratická strana (8,14 % hlasů), PATRIOTI Jindřichův Hradec (7,79 % hlasů), Komunistická strana Čech a Moravy (7,76 % hlasů) a Česká pirátská strana (6,79 % hlasů).

Ve Strakonicích si rozdělí 21 mandátů čtyři strany. Většinu získala Strakonická Veřejnost (51,15 % hlasů) před JIHOČEŠI 2012 (9,62 % hlasů). Nad pět procent se dostala také TOP 09 a nezávislí (5,72 % hlasů) a Občanská demokratická strana (5,3 % hlasů).

Naopak v Písku usedne do zastupitelstva osm stran a hnutí. Nejvíce mandátů připadne hnutí PRO PÍSEK (18,31 % hlasů). Následuje Česká pirátská strana (15,33 % hlasů), ANO 2011 (12,97 % hlasů), Česká strana sociálně demokratická (11,31 % hlasů), Občanská demokratická strana (9,77 % hlasů), Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová (8,82 % hlasů), Komunistická strana Čech a Moravy (8,05 % hlasů) a PÍSEK SOBĚ - sdružení nezávislých kandidátů (5,84 % hlasů).

Ladislav Faktor dominuje senátorské volbě

V prvním kole senátních voleb zvítězil českobudějovický podnikatel, právník a zakladatel Hitrádia Faktor Ladislav Faktor, který se o senátorský mandát utká ve druhém kole se současným místopředsedou Senátu a dlouholetým ředitelem Jihočeského divadla Jiřím Šestákem, jehož podporují HOPB, STAN, KDU-ČSL, TOP 09, Zelení a SEN 21. Faktor po sečtení všech okrsků získal více než 41 procent hlasů, Šesták 27 procent.


Vítězný kandidát prvního kola Ladislav Faktor, čekal na výsledky senátních voleb doma společně se svými přáteli.

Konečné výsledky prvního kola senátní volby
1. Faktor Ladislav (41,05 % hlasů)
2. Šesták Jiří  (27,28 % hlasů)

3. Schötz Richard (8,32 % hlasů)
4. Pána Lubomír (7,42 % hlasů)
5. Tampír Štěpán (5,36 % hlasů)
6. Jakubcová Sýkorová Blanka (4,04 % hlasů)
7. Procházka Miloslav (4,01 % hlasů)
8. Paukejová Marie (2,47 % hlasů)

Autoři | Foto Jiří Krčmář, redakce

Štítky volby, České Budějovice, zastupitelstvo, kandidát, strana, politika, senát, ANO 2011, ODS, Občané pro Budějovice, KDU-ČSL, Ladislav Faktor, Česká pirátská strana, TOP 09, Jiří Šesták, Volby do zastupitelstev obcí v Česku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

VOLBY 2018: Je sečteno. Komunálky v Budějcích vyhrálo ANO před HOPB. Senátu se přiblížil Faktor a Šesták  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.