Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Je sečteno. Volby do Senátu Parlamentu České republiky vyhrál podnikatel Ladislav Faktor

, aktualizováno 13. října 2018, 17:12

Druhé kolo senátních voleb je u konce. S 61,88 procenty vyhrál českobudějovický podnikatel, právník a zakladatel Hitrádia Faktor Ladislav Faktor. Současný místopředseda Senátu Jiří Šesták mandát neobhájil. K volebním urnám dorazilo přes 20 tisíc voličů.

Ladislav Faktor obhájil své vítězství z prvního kola, kde získal 41,05 procent hlasů, a stal se tak novým senátorem pro  Českobudějovicko. V druhém kole se pro něj rozhodlo 61,88 procent voličů, což je 12 547 hlasů. „Jsem štastný, že tady žije tolik, senzačních, inteligentních Jihočechů. Nečekal jsem, že ta výhra bude tak jasná, zejména po posledních senátních volbách jsem čekal, že to dopadne v procentech," řekl vítěz voleb.

Na novou etapu se prý těší. „Je to něco nového, jsem opravdu rád, že budu moct využít své zkušenosti,“ raduje se nový senátor Ladislav Faktor, který děkuje všem voličům, kteří přišli k volbám a dali mu svůj hlas.

Post senátora neobhájil Jiří Šesták. V druhém kole získal celkem 38,11 procent hlasů. „Já bych chtěl moc poděkovat všem voličům, kteří se rozhodli dát mi svůj hlas a ocenit tak mojí dosavadní práci ve vysoké politice. Děkuji samozřejmě i mým spolupracovníkům a dobrovolníkům, kteří se rozhodli mi po celou dobu pomáhat,“ vzkázal Jiří Šesták, který už stihnul pogratulovat i vítězi voleb a popřát mu mnoho zdaru v nové funkci.

Od následujícího dne až do konce října začne plynout desetidenní lhůta, v níž se voliči či kandidující strany mohou obrátit s případnými stížnostmi na první i druhé kolo voleb na Nejvyšší správní soud.

V Senátu mezitím začne vyjednávání na základě povolebního rozložení sil. Senátoři totiž po každé obměně třetiny horní komory volí nejen předsedu, ale i další představitele, šéfy výborů a komisí. Na dohodu budou mít frakce čas do poloviny listopadu, kdy se má obměněná horní komora sejít k ustavující schůzi. V dosavadním předvolebním složení se senátoři naposledy sejdou příští středu 17. října; končícím senátorům uplyne funkční období až o tři dny později.

Autoři

Štítky volby, senát, Jiří Šesták, Ladislav Faktor, politika, Senát Parlamentu ČR, Parlament České republiky, Česko, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, Hitrádio Faktor, okres České Budějovice, Nejvyšší správní soud České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Je sečteno. Volby do Senátu Parlamentu České republiky vyhrál podnikatel Ladislav Faktor  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.