Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Volby ve Strakonicích se zopakují v březnu, vedení města zvažuje žalobu na zneplatnění jejich výsledku

Vedení Strakonic uvažuje o podání kárné žaloby nebo ústavní stížnosti na budějcký krajský soud. Ten rozhodl, že místní obecní volby jsou neplatné. Vítězné hnutí Strakonická veřejnost dostává od svých voličů nabídky na demonstrace nebo petice na podporu.

Ve Strakonicích na podzim zvítězila Strakonická Veřejnost. Soud ale výsledek voleb zneplatnil. Podle něj v kampani byla potlačena svobodná soutěž politických subjektů. Jeden z neúspěšných kandidátů Karel Jánský z hnutí Změna pro Strakonice si stěžoval, že v radničním zpravodaji, na výlepových plochách i na sloupech veřejného osvětlení bylo zvýhodněno hnutí Strakonická Veřejnost.

Chceme se bránit, protože rozhodnutí soudu respektujeme, ale nesouhlasíme s ním. Je tam spousta osobních spekulací, které by tam být neměly. Vychází se z výpovědí opozice, která bude vždycky proti, a nepřikládá se moc významu výpovědím koalice," řekl Hrdlička. Zástupci opozice podle něho před soudem lhali.

Změna pro Strakonice argumentovala mimo jiné tím, že Strakonická Veřejnost zakázala před volbami výlep politické reklamy na pětačtyřiceti městských plochách. Starosta ovšem zpochybnil, že by šlo o porušení voleb. „Jestli je to rovná podmínka a jestli jsme s tím někomu nahrávali. Kampaně stran byly naprosto masivní, jezdila tady polepená auta, byly tady billboardy, bannery," řekl Hrdlička.

Dodal, že se ho voliči ptají, zda se bude demonstrovat na podporu hnutí. „Volají, že nejsou žádní ňoumové, že se rozhodli tak, jak chtěli, a proč je někdo podceňuje, že by chodili k volbám se zavřenýma očima nebo dokonce pod nátlakem. Proč to soud dělá, když nás chtěli a ještě to vyjádřili takovou převahou," řekl Hrdlička.

Dodává, že lidé jsou rozčilení. Nemyslí si, že by Strakonická veřejnost porušovala pravidla pro předvolební kampaň. „Tohle je opravdu šok a je to obrovský precedens: pokud řeknete, že na žádném plotě nebude nic viset, tak jste vlastně porušil volby," uvažuje starosta.

Opakované komunální volby ve Strakonicích se zřejmě uskuteční 16. března 2019. Do nových voleb a ustavení nového zastupitelstva bude město řídit dosavadní starosta s radou. Vzhledem ke zneplatnění voleb soudem ale budou mít omezené pravomoci.

Ve stejný den jako ve Strakonicích by se měly konat volby rovněž v Rodné na Táborsku a v Malčíně na Českokrumlovsku. V obou obcích se hned po říjnových volbách rozpadla zastupitelstva.

Štítky volby, soud, Strakonice, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, žaloba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Volby ve Strakonicích se zopakují v březnu, vedení města zvažuje žalobu na zneplatnění jejich výsledku  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.