Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

VOLBY 2020: Na jihu Čech odevzdali z auta své hlasy první voliči

První lidé dnes ráno odevzdali své hlasy do krajských a někde i do senátních voleb na sedmi stanovištích v Jihočeském kraji určených pro hlasování z auta. Je to varianta pro voliče, kteří jsou kvůli koronaviru nebo kvůli podezření na možnou nákazu v karanténě. O hlasování byl zatím malý zájem, volili jen jednotlivci. Z auta mohou lidé volit dnes od 7:00 do 15:00.

Lenka Malovcová z odboru legislativy jihočeského krajského úřadu uvedla, že krajský úřad nezná přesný počet voličů, kteří dnes volí z auta. „Máme pouze souhrnné údaje od hygienické stanice i od České správy sociálního zabezpečení o počtu lidí, kteří jsou evidováni v karanténě," uvedla. Ze statistiky třeba nemají vyčleněno, kolik je v izolaci nezletilých. Další neznámou je počet živnostníků v karanténě, od nichž nedostala sociální správa neschopenku. „Proto netušíme, kolik voličů dnes může hlasovat a samozřejmě ani nevíme, jaký mezi nimi bude o volby zájem," řekla Malovcová.

Při hlasování z auta lidé přijedou na určené místo. V každém okresním jihočeském městě je jedno. Voliči pak odevzdají lístek do urny vojákům v ochranných oděvech.

Za lidmi v karanténě nebo nemocnými v izolaci, kteří z auta hlasovat nemohou, dorazí během voleb speciální komise v ochranných prostředcích. Zájemci o to ale musí do čtvrtka do 20:00 požádat prostřednictvím krajského úřadu.

V Jihočeském kraji od začátku šíření nákazy koronavirem onemocnělo 2457 lidí. Z nich se zatím vyléčilo 1265. Aktuálně tak hygienici evidují 1177 případů. V karanténě v úterý večer bylo 289 lidí v kraji.

Autoři | Foto FB: Obec Dobřejovice

Štítky ČR, volby, senát, koronavirus, kraje, Jihočeský, FOTO, karanténa, Česko, Jihočeský kraj, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, krajský úřad, Krajská hygienická stanice, Česká správa sociálního zabezpečení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2020: Na jihu Čech odevzdali z auta své hlasy první voliči  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.