Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VOLBY 2020: Senátorem za Strakonice bude ředitel nemocnice Fiala, rozhodlo pouhých 45 hlasů

Nový senátor za obvod Strakonice Tomáš Fiala (za ODS) míní, že k volbám přišlo méně lidí kvůli horšící se epidemii koronaviru. V Senátu vstoupí do klubu ODS. V horní komoře se chce věnovat zdravotnictví, sociálním věcem a rozvoji regionu. Jeho protikandidát Luboš Peterka (za KDU-ČSL) je přesvědčen, že Fiala bude dobrým senátorem.

Fiala, ředitel strakonické nemocnice, zvítězil nad Peterkou o 45 hlasů. Druhého kola voleb se na Strakonicku zúčastnilo 15 procent voličů. "Byl to docela stresíček. Jsem potěšen. Byl to čestný souboj mezi mnou a Lubošem Peterkou, který je slušný člověk, jsme přátelé," řekl Fiala.

Míní, že k volbám přišlo méně lidí hlavně kvůli horšící se epidemii koronaviru. "Je veřejná nechuť k vládním opatřením, proto přišlo méně voličů a méně voličů mě volilo. Spektrum voličů se změnilo také kvůli karanténám, izolacím a některým uzavřeným ústavům. Navíc kolegovi Peterkovi zafungovala stranická disciplína, podpořili ho někteří kolegové z prvního kola," řekl Fiala. Peterku doporučil do druhého kola třeba dosavadní senátor Karel Kratochvíle (ČSSD).

Fiala je podle svých slov celoživotní Prácheňák. Pracuje 18 let jako ředitel strakonické nemocnice. Chce se v Senátu věnovat vzdělávání lékařů, úhradám zdravotních pojišťoven, existenci regionálních nemocnic a rozvoji regionu. "To, co dělám 18 let pro nemocnici, bych rád dělal i pro region. Vážím si podpory Prácheňáků a Pošumaváků, kteří zhodnotili mé dlouholeté působení ve zdravotnictví," řekl Fiala. Vítězství oslavil šampaňským ve společenské místnosti strakonické nemocnice, která je v oddělené budově.

Luboš Peterka, starosta městysu Radomyšl, řekl, že rozhodně není zklamaný. "Je to o pár hlasů, nicméně je to vítězství Tomáše Fialy. Jsem přesvědčen, že bude dobrým senátorem. Obrovské poděkování všem voličů a celému mému týmu. Byly to téměř čtyři měsíce intenzivní kampaně, součástí toho je poznávání celého regionu, což byla obrovská zkušenost pro moji práci, tak životní," řekl Peterka. V komunální politice se pohybuje 18 let. Předsedá i Spolku pro obnovu venkova.

Fiala získal 50,13 procenta hlasů, Peterka 49,86. V prvním kole o hlasy usilovalo 11 kandidátů, Fiala v něm získal 27,84 procenta hlasů, Peterka 15,01 procenta hlasů. Dosavadní senátor Karel Kratochvíle (ČSSD) v 1. kole neuspěl a dále bude pracovat jako ředitel Zemského hřebčince v Písku.

Tomáš Fiala (63; nestraník za ODS) - Lékař, ředitel a předseda představenstva Nemocnice Strakonice. Narodil se 25. března 1957 ve Strakonicích. Vystudoval dětské lékařství na 2. LF UK v Praze. Později si doplnil ekonomické a manažerské vzdělání na Newton College v Praze a na Univerzitě Auburn v USA.

Do strakonické nemocnice nastoupil v roce 1983 jako dětský lékař. V roce 1997 se stal náměstkem ředitele a od roku 2003 je ředitelem nemocnice, která byla pod jeho vedením dvakrát vyhlášena Nemocnicí roku ČR.

V letech 1996 až 2001 též vykonával funkci externího garanta a primáře dětského oddělení Nemocnice Vimperk a v letech 2012 až 2016 byl místopředsedou Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN). Zasedá v Akademické radě Newton College, školské radě strakonické průmyslovky a je členem dozorčí rady Unie zaměstnavatelských svazů. Kromě toho byl 25 let klubovým lékařem týmu strakonických extraligových basketbalistek.

Je aktivním tenistou v roce 2014 vyhrál čtyřhru na mistrovství republiky v kategorii nad 50 let.

Je ženatý, má čtyři děti.

Autoři | Foto ODS

Štítky ČR, volby, senát, Strakonice, Tomáš Fiala, nemocnice, Luboš Peterka, ODS, pandemie covidu-19, Senát Parlamentu ČR, KDU-ČSL, Karel Kratochvíle

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2020: Senátorem za Strakonice bude ředitel nemocnice Fiala, rozhodlo pouhých 45 hlasů  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.