Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VOLBY 2022: Sčítání hlasů začalo. Volební místnosti se úderem druhé hodiny uzavřely

, aktualizováno 24. září 2022, 14:15

Je rozhodnuto. Volební místnosti napříč celou republikou se úderem druhé hodiny odpolední uzavřely. Lidé v pátek a sobotu rozhodovali o novém složení městských a obecních zastupitelstev. Zároveň ve třetině volebních obvodů vybírali z kandidátů do Senátu.

Vítězství v komunálních volbách obhajuje ze stran na počet obdržených hlasů hnutí ANO. Nejvíce obecních mandátů ovšem ze stran získala KDU-ČSL. Rovněž v senátních volbách mohou nejvíc ztratit lidovci, kteří obhajují vítězství v sedmi z 27 obvodů, kde se nyní volí.

Kompletní výsledky hlasování, zejména v případě obecních voleb, budou k dispozici zřejmě až v neděli ráno. Mezi prvními voliči byli v pátek prezident Miloš Zeman a předseda vlády Petr Fiala (ODS).

Volební komise nemusely řešit žádné zásadní problémy ovlivňující regulérnost voleb. Podle policejního mluvčího Milana Bajcury se oba dva dny, co se voleb týče, obešly bez nutnosti zásahu policie. „Vše se obešlo bez problémů, jihočeští policisté nemuseli v souvislosti s volbami řešit žádné mimořádné události,“ uvedl Bajcura těsně po uzavření volebních místností.

V Českých Budějovicích před čtyřmi lety zvítězilo ANO, které získalo 12 mandátů v zastupitelstvu. Druhé skončilo HOPB s devíti mandáty. Třetí ODS si zajistila osm zastupitelů. Čtvrtí Piráti získali šest mandátů, čtyři KSČM. Šesté skončilo spojenectví STAN a Čistých Budějovic se třemi mandáty, sedmá byla koalice Společně pro Budějovice - lidovci a TOP 09 se třemi zastupiteli. Koalici vytvořily ANO, HOPB, Společně pro Budějovice a Čisté Budějovice se STAN. V zastupitelstvu o 45 členech měla původně 27 zastupitelů. Potom se počet snížil na 26, když František Konečný opustil ANO a stal se nezařazeným zastupitelem.

Kromě toho se v Jihočeském kraji volí noví senátoři v krumlovském a táborském obvodě. O místo senátora v táborském obvodě usiluje devět kandidátů. Je to o dva více než při posledních volbách v tomto okrsku před šesti roky. V českokrumlovském obvodě kandiduje pět uchazečů. V posledních volbách bylo přitom kandidátů devět.

Po uzavření volebních místností krátce po sobotní čtrnácté hodině se volební účast na jihu Čech pohybovala okolo 55 procent. „Velkou volební účast jsme zaznamenali především v menších městech, někde byla i okolo 60 procent. Naopak ve velkých městech přišlo voličů výrazně méně, v některých případech i jen okolo 30 procent,“ upřesnila Věra Marková z Krajského úřadu Jihočeského kraje.

To mimo jiné potvrzuje také volební účast v jednom z budějckých okrsků na Grünwaldově základní škole. Těsně před uzavřením volebních místností tam přišlo asi 40 procent voličů. „Celé volby probíhaly v pořádku a nezaznamenali jsme žádné konflikty ani incidenty. Letos se nám zde na začátku ani netvořily fronty, což se v minulých volbách stávalo. Předpokládám, že sčítat hlasy budeme nyní zhruba dvě a půl hodiny,“ řekl redakci Budějcké Drbny zapisovatel jedné z tamních volebních komisí.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , | Foto redakce Drbny

Štítky senát, volby, referendum, obce, volební místnost, ANO 2011, Senát Parlamentu ČR, ODS, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, KDU-ČSL, Miloš Zeman, volební účast

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Sčítání hlasů začalo. Volební místnosti se úderem druhé hodiny uzavřely  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.