Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

VOLBY 2022: Kopírování vládní koalice pokračuje. ODS se domluvila na společném postupu s Piráty

České Budějovice se zase o kousek přiblížily sestavení koalice. Vítězná ODS se měla domluvit s další stranou na společném postupu při vyjednávání. V neděli se dohodla s uskupením Společně pro Budějovice, které tvoří TOP 09 a KDU-ČSL, a po dnešním dni také s Piráty. Pokračuje tak v kopírování vládní koalice.

„Po dnešní schůzce s ODS můžeme oznámit, že jsme se dohodli na společné snaze sestavit koalici na vládním půdorysu, tedy ODS, TOP09/KDU-ČSL a Piráti,“ napsala na Facebooku Pirátu českobudějovická lídryně Zuzana Kudláčková.

Podle jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS) se jedná o předběžnou dohodu, která není závazná. „Rádi bychom udrželi spolupráci se stranami, které tvoří vládní koalici. Proto jsme k TOP 09 a KDU-ČSL po dnešním jednání přibrali i Piráty," uvedl pro ČTK Kuba.

Úplně kopírování vládní koalice ale v Českých Budějovicích nepůjde. Do zastupitelstva se totiž nedostali Starostové. ODS spolu s TOP 09, KDU-ČSL a Piráty mají dohromady 22 mandátů, k získání většiny proto budou muset jednat ještě s jedním subjektem.

Opustí ANO vedení budějovické radnice? Ve hře je

V Českých Budějovicích pokračuje druhé kolo povolebních vyjednávání. Po dohodě ODS s TOP 09 a KDU-ČSL se nyní řeší podrobnější složení vládnoucí koalice. Hnutí Občané pro Budějovice vzkázalo, že je na stole varianta, při které by ve vedení města...

Vzhledem k tomu, že většina stran předem vyloučila spolupráci s hnutím SPD, které získalo čtyři mandáty, měla by následující jednání probíhat buď s ANO nebo HOPB. Právě hnutí Občané pro Budějovice o variantě, kdy by z koalice vypadlo ANO a SPD, mluvilo už včera na sociálních sítích. „Ve hře je varianta vládního půdorysu ODS + TOP, KDU, Pir a HOPB. My jsme připraveni v tomto uskupení pro Budějovice pracovat,“ vzkázalo na svém facebookovém profilu. Později hnutí upozornilo, že jde o matematicky možnou variantu.

Tuto matematicky možnou variantu ale částečně podpořil i Petr Maroš, který je vyjednávacím týmu ODS. Pod facebookový příspěvek mu totiž jeden z uživatelů napsal, ať ODS řekne ANO NE. „Budeme se snažit,“ zareagoval Maroš, který byl čtvrtý na kandidátce. Na oba příspěvky ale lídryně ODS a budoucí primátorka Českých Budějovic Dagmar Škodová Parmová řekla, že jde o spekulace. 

Komunální volby v Českých Budějovicích vyhrála ODS. S necelými třiceti procenty hlasů si strana v zastupitelstvu zajistila 16 mandátů. Druhé skončilo ANO a za ním hnutí Občané pro Budějovice. Pětiprocentní hranici hlasů získali také Piráti a Společně pro Budějovice. Vůbec poprvé bude na radnici také hnutí SPD.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky volby, komunální volby, volby 2022, ODS, Piráti, Česko Budějovice, koalice, Česká pirátská strana, České Budějovice, KDU-ČSL, TOP 09, ANO 2011, Občané pro Budějovice, Svoboda a přímá demokracie, Zuzana Kudláčková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Kopírování vládní koalice pokračuje. ODS se domluvila na společném postupu s Piráty  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.