Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Opustí ANO vedení budějovické radnice? Ve hře je "vládní" koalice

V Českých Budějovicích pokračuje druhé kolo povolebních vyjednávání. Po dohodě ODS s TOP 09 a KDU-ČSL se nyní řeší podrobnější složení vládnoucí koalice. Hnutí Občané pro Budějovice vzkázalo, že je na stole varianta, při které by ve vedení města zasedli také Piráti a již zmíněné hnutí. Lídryně ODS Budějcké Drbně řekla, že jde o spekulace.

„Máme za sebou první kolo jednání se zástupci stran, které v novém budějovickém zastupitelstvu usednou. Jednání nyní vede především vítězná ODS. Ve hře je varianta vládního půdorysu ODS + TOP, KDU, Pir a HOPB. My jsme připraveni v tomto uskupení pro Budějovice pracovat,“ vzkázalo na svém facebookovém profilu hnutí Občané pro Budějovice, které získalo šest křesel. Později hnutí upozornilo, že jde o matematicky možnou variantu.

Spolupráci zatím potvrdili zástupci ODS a uskupení Společně pro Budějovice, které tvoří kandidáti TOP 09 a KDU-ČSL. Hraje se tak o to, kdo se přidá. 

„Je to spekulace. Po včerejšku mohu opravdu potvrdit spolupráci jen se Společně pro Budějovice v tom kopírování celorepublikového Spolu. Další kroky ale nebyly učiněny a dnes máme další vyjednávání. Potkáme se znovu s ANO, Piráty a HOPB,“ řekla dnes před 14. hodinou Budějcké Drbně lídryně ODS Dagmar Škodová Parmová

V Českých Budějovicích pokračují povolební vyjednávání. Jejich režisérem je vítězná ODS. Ta se dnes domluvila s uskupením Společno pro Budějovice (TOP 09 a KDU-ČSL), že další jednání budou absolvovat společně . Informaci potvrdil jak hejtman...

 

Tuto spekulaci ale podpořil Petr Maroš, který je vyjednávacím týmu ODS. Pod facebookový příspěvek mu totiž jeden z uživatelů napsal, ať ODS řekne ANO NE. „Budeme se snažit,“ zareagoval Maroš, který byl čtvrtý na kandidátce. 

Dosavadní primátor Jiří Svoboda (ANO) redakci sdělil, že má za sebou hnutí první kolo vyjednávání. Určování věcí budoucích je podle něj hlavně na vítězné ODS. Na dotaz, který se týkal možného vyšachování ANO, reagoval slovy, že možné jsou všechny varianty. „Při schůzkách, které jsme měli, spolupráci s námi nevyloučila žádná strana,“ doplnil lídr hnutí, které v zastupitelstvu vybojovalo 13 míst.

Jednání tedy i nadále pokračují. Právě zástupci ANO byli ti první, kteří v sobotu večer dorazili do štábu vítězné ODS. V uplynulých dnech se spekulovalo o tom, zda je po sporech z minulých let skutečně možná spolupráce občanských demokratů s Jurajem Thomou, který ve straně v minulosti působil. 

Výsledky voleb v Českých Budějovicích. 

Komunální volby v Českých Budějovicích vyhrála ODS. S necelými třiceti procenty hlasů si strana v zastupitelstvu zajistila 16 mandátů. Druhé skončilo ANO a za ním hnutí Občané pro Budějovice. Pětiprocentní hranici hlasů získali také Piráti a Společně pro Budějovice. Vůbec poprvé bude na radnici také hnutí SPD.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky České Budějovice, volby, politika, ODS, ANO 2011, radnice, Občané pro Budějovice, Česká pirátská strana, KDU-ČSL, spekulace, TOP 09, Juraj Thoma

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opustí ANO vedení budějovické radnice? Ve hře je "vládní" koalice  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.