Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Vznikne v Budějcích koalice bez ANO a HOPB? ODS může vyjednávat s Jihočechy 2012

V Českých Budějovicích stále pokračuje vyjednávání o koalici. Po dalších jednáních bylo v pondělí jasno jen o společném postupu ODS s Piráty a Společně pro Budějovice. Pro získání nadpoloviční většiny musí ale subjekty přibrat ještě někoho. Nyní se objevila možnost spolupráce s Jihočechy 2012, kteří získali ve volbách jeden mandát.

Od začátku vyjednávání se na společném postupu při sestavování koalice domluvila vítězná ODS spolu s jihočeskými Piráty a uskupením Společně pro Budějovice, které tvoří KDU-ČSL a TOP 09. Dohromady mají ale všechny subjekty jen 22 křesel v pětačtyřiceti členném zastupitelstvu. V získání nadpoloviční většiny jim tak chybí jeden mandát. 

Po opakovaných jednáních se zbývajícími subjekty se koalici sestavit nepodařilo. Nyní se ale objevila možnost spolupráce s uskupením Jihočeši 2012. Na kandidátní listině hnutí Občané pro Budějovice totiž za Jihočechy kandidoval ředitel Biskupského gymnázia Martin Maršík. Ve volbách tak získal jeden mandát. „Jednohlasným vyjádřením rady Jihočechů 2012 je pověřit Martina Maršíka a předsedu hnutí Pavla Hrocha oslovením vítěze voleb v Českých Budějovicích, kterým je ODS, a umožnit tak vytvoření koalice bez hnutí ANO 2011,“ napsalo uskupení ve svém prohlášení na webu.

Na to ihned reagoval Petr Maroš, který je ve vyjednávacím týmu za ODS. „Objevila se velmi zajímavá informace od Jihočeši 2012, která by mohla znamenat vznik nové budějcké koalice. Co nejdříve se musíme sejít s kolegy z ODS i se subjekty, se kterými už jsme si plácli (TOP09+KDU a Piráti), a říci si svůj pohled na danou možnost," napsal Maroš na svém Facebooku. 

Jako nereálnou možnost spolupráci s Jihočechy 2012 nevidí ani hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba„Ta nabídka od Jihočechů je zajímavá. Umožnila by nám vznik koalice ve které by nebylo ANO a také HOPB, u kterého si prostě myslíme, že někteří jeho představitelé jsou v čele města pomalu posledních 20 let a to město se podle nás nehýbalo. Slibovali jsme, že chceme změnu, díky této koalici bychom mohli jako ODS přinést čerstvý vítr do řízení radnice, což od nás podle výsledku voleb voliči očekávají," řekl Kuba.

Koalice s Jihočechy 2012 by byla postavena na nejmenší možné většině hlasů. Podle Kuby by bylo tedy důležité být v klíčových investičních věcech ve shodě s opozicí. „Férová komunikace s opozicí, stejně jako to děláme na krajském zastupitelstvu, je pro nás důležitá. Velké věci by se ve městě neměly hlasovat těsnou většinou,“ dodal jihočeský hejtman.

Jasněji ohledně návrhu Jihočechů 2012 by mělo být zítra. Pokud se strany domluví, mimo koalici by zůstalo hnutí ANO, které získalo ve volbách 13 mandátů, Občané pro Budějovice s šesti zastupiteli a SPD. Ta bude na budějovické radnici vůbec poprvé, ve volbách získala čtyři mandáty. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky volby, komunální volby, koalice, České Budějovice, ODS, ANO 2011, Občané pro Budějovice, Česká pirátská strana, TOP 09, KDU-ČSL, Martin Kuba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vznikne v Budějcích koalice bez ANO a HOPB? ODS může vyjednávat s Jihočechy 2012  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.