Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Prachatickým starostou je poslanec ODS Bauer, vítěz voleb skončil v opozici

Prachatickým starostou se dnes stal poslanec ODS Jan Bauer, zvolili ho v tajném hlasování zastupitelé, získal 12 hlasů. Koalice ODS+TOP 09 s hnutími Živé Prachatice, Prachatice společně a KDU-ČSL má v 21členném zastupitelstvu 11 mandátů. Koalici bude podporovat hnutí Pro Prachatice, za něž se do zastupitelstva dostal Robert Zeman. Bauer, který již dříve starostou byl, si poslanecký mandát nechá. Vítězové obecních voleb Nezávislí skončili v opozici.

Mezi programové priority patří podle Bauera urychlená příprava pozemků pro bytovou výstavbu. „To je velký problém města, nedostatek parcel pro různé typy bydlení. Velké téma v celé republice jsou energie, nemáme tady připravené žádné smysluplné projekty, jak by šlo šetřit třeba na městských budovách," řekl  Bauer. Jako příklad zmínil fotovoltaické panely. Koalice chce také změnit parametry vyhlášky o přidělování městských bytů, aby se zvýhodňovali lidé v obtížích či mladé rodiny s dětmi.

Nová koalice hodlá také změnit jednací řád zastupitelstva, nyní může zastupitel v diskusi vystoupit jen dvakrát, pokaždé tři minuty. Dát víc peněz chce rovněž na sportovní a kulturní aktivity mládeže. U rozvojových projektů by koalice ráda získala dotace, krajské, národní i evropské.

Místostarosty se stali Jan Kotrba (Prachatice Společně) jako uvolněný, tedy s nárokem na plný plat, a jako neuvolněný Jakub Nepustil (Živé Prachatice). Radními jsou Hana Bolková z ODS, Pavel Hodina za Prachatice Společně, Michal Piloušek za Živé Prachatice a Růžena Štemberková z KDU-ČSL. Bauer již jako starosta ve městě působil v letech 1998 až 2010.

Vítězové obecních voleb Nezávislí získali sedm mandátů v zastupitelstvu, které má 21 členů. Druhá skončila ODS+TOP 09 s pěti mandáty. Třetí Živé Prachatice mají tři zastupitele. Čtvrté ANO má dva mandáty, dva zastupitele mají Prachatice společně. Šestí jsou Pro Prachatice s jedním mandátem. Sedmou příčku obsadila KDU-ČSL s jedním zastupitelem. V letech 2018 až 2022 vládla ve městě koalice Nezávislí, ANO a ČSSD s tichou podporou KSČM. V 21členném zastupitelstvu měla i se zástupcem komunistů 11 mandátů.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky ČR, správa, Prachatice, volby, Jan Bauer, ODS, KDU-ČSL, TOP 09, koalice, ANO 2011, Jan Kotrba, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prachatickým starostou je poslanec ODS Bauer, vítěz voleb skončil v opozici  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.