Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Letos tu panoval strach, říká o prezidentských volbách Marek Hilšer. Ve druhém kole dá hlas Pavlovi

Senátor Marek Hilšer má za sebou už druhou neúspěšnou prezidentskou kandidaturu. Zatímco v roce 2018 byl příjemně překvapen osmi procenty a čtyři sta padesáti tisíci hlasy, letos jich dostal jen lehce přes sto čtyřicet tisíc. Chybu vidí v kampani, strachu při volbách i televizních debatách.

Co říkáte na svůj výsledek?
V mém případě je to prohra, přiznám se, že jsem čekal víc procent. Nabízel jsem v této volbě kandidáta, který nabízel nezávislost nad zájmovými skupinami, které se pohybují v politice, nabízel jsem prezidenta s čistým štítem a moderním pohledem na budoucnost. Ale občané se rozhodli jinak.

Ukázalo se, že volební průzkumy občas nevycházejí. Danuše Nerudová je třeba docela překvapení, odhadovali jí 25 procent. Doufám, že se v druhém kole hlasy sečtou a bude zvolen prezident, který bude pro Českou republiku ten lepší.

Půjdete v druhém kole volit?
Půjdu volit. A teď přichází ten moment, kdy se člověk rozhoduje mezi tím větším a menším zlem jak se říká. Budu volit pana generála Pavla, to je pro mě jednoznačné. A doufejme, že zvítězí.

Jaké pocity si odnášíte z letošních voleb?
Všiml jsem si jedné věci. Byl to velký strach. Lidé mi často psali, byly to stovky zpráv, že by mě volili, ale že nemohou, protože se bojí, že by zvítězil Andrej Babiš, takže musí dát hlas někomu jinému. A to bylo hodně cítit. Nechtěl bych ale neúspěch takto omlouvat.

Zkusíte to za pět let znovu?
Tohle je politická prohra, ale v soukromém životě výhra. Víc se mohu soustředit na rodinný život. Ale nevylučuji to.

Zazněly výzvy k vašemu odstoupení? Nelitujete, že jste kandidaturu nevzdal?
Nelituji toho. Člověk nesmí utíkat bez boje. Tady se ukázalo, že to byly plané výzvy, když se to spočítá, tak se ukáže, že bychom nemohli mít dva kandidáty, Danuši Nerudovou a Petra Pavla v druhé kole. A to byly i časté útoky na voliče, kdy se psaly různé petice. To je projev, na který bychom si měli dát pozor.

Zaznamenal jste nějaké chyby ve své kampani oproti ostatním?
Velký rozdíl byl v tom, že jsem vedl nízkonákladovou kampaň. U mě nebyl velký marketing, velké reklamy na sociálních sítích. Ale já jsem se proto rozhodnul.

Cítil jsem, že debaty, které byly v soukromých médiích, ale i třeba v České televizi, tak nebyly nastaveny úplně rovnoměrně, protože někteří kandidáti měli větší možnost vystoupit. Ale nechci říct, že by to zapříčinilo, že mám tři procenta.

V roce 2018 jste byl mnohem úspěšnější. V čem vidíte rozdíl?
Myslím, že je to tím složením. V minulé volbě jsem byl benjamínek, člověk z ulice. Vybočoval jsem, teď bylo víc výrazným kandidátů.

Čtete také:

Ohodnoť článek

Foto Eva Hradilová

Štítky volby, Marek Hilšer, rozhovor, prezident, kandidatura, kampaň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letos tu panoval strach, říká o prezidentských volbách Marek Hilšer. Ve druhém kole dá hlas Pavlovi  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.