Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Češi se o příští volby do europarlamentu moc nezajímají, ukázal Eurobarometr

Češi se o volby do Evropského parlamentu, které se uskuteční v červnu 2024, převážně nezajímají. Ukázal to průzkum, jehož výsledky nyní, šest měsíců před hlasováním, zveřejnil Eurobarometr. Většina z dotazovaných Čechů nicméně alespoň přibližně věděla, kdy takové volby budou. Celkem 33 procent dotazovaných trefilo měsíc i rok, 27 procent určilo správně rok.

Vůbec nejvíce se zajímají o příští volby do EP v Nizozemsku (69 procent respondentů), ale také v Polsku či na Maltě (68 procent). Absolutně nejmenší zájem z celé Evropské unie pak mají právě Češi (28 procent) a Slováci (31 procent).

Průzkum byl proveden v 27 členských státech EU od konce září do poloviny října letošního roku. Celkem se ho účastnilo přes 26 tisíc lidí, z Česka bylo 1013 dotazovaných.

Na dotaz, jak je pravděpodobné, že by šli volit, kdyby se hlasování konalo příští týden, odpovědělo 50 procent respondentů v Česku, že "celkem pravděpodobně". Naopak za "celkem nepravděpodobnou" tuto možnost označilo 25 procent dotázaných, zbytek si nevybral ani jednu z variant.

Předchozí volby do Evropského parlamentu se konaly v roce 2019, volební účast v České republice byla tehdy téměř nejnižší v rámci EU - hlasovalo 28,72 procenta voličů.

Jak je pro obyvatele ČR osobně důležité volit v evropských volbách? Zatímco 47 procent obyvatel Evropské unie uvedlo, že pro ně má "celkem velký význam" volit do EP, u Čechů to bylo jen 25 procent. Pro 48 procent Čechů je pak účast ve volbách "středně významná" a pro 27 procent ji přikládá "malý význam".

Hlavními důvody, proč lidé hlasují ve volbách do Evropského parlamentu, je podle českých respondentů to, že "chtějí podpořit nějakou politickou stranu", "obvykle chodí k volbám", "chtějí podpořit konkrétního kandidáta" a rovněž, že "chtějí hlasováním v evropských volbách změnit věci". Mezi důvody, proč naopak k volbám do EP nepůjdou, Češi nejvíce zmiňovali, že "se nezajímají o politiku obecně", že "se domnívají, že jejich hlas nic nezmění", že "obecně nedůvěřují politickému systému" a že "jsou proti EU".

Tématem průzkumu byl i obraz Evropského parlamentu u dotazovaných nebo jejich celkový názor na členství v EU. Jak z výsledků vyplynulo, více než sedm z deseti občanů EU (72 procent) souhlasí, že jejich země má z členství v EU prospěch. Hlavními důvody jsou kroky EU k udržení míru a posílení bezpečnosti (34 procent). Pro ČR je hlavním důvodem prospěchu z členství přínos nových pracovních příležitostí (39 procent) a hned poté kroky EU k udržení míru a posílení bezpečnosti (33 procent).

Názor na Evropskou unii zůstává od března letošního roku stabilní: 45 procent občanů ji vnímá pozitivně, 38 procent neutrálně a 16 procent negativně. V České republice naopak pozitivní vnímání EU kleslo na 31 procent (o čtyři procenta oproti březnu), ale stejně tak i negativní vnímání na 24 procent (o pět procent oproti březnu). Zvýšil se naopak počet Čechů, kteří se k EU staví neutrálně (44 procent).

Necelá polovina Čechů (48 procent) sleduje, co se děje v politice Evropské unie, zbytek (52 procent) to nesleduje. V celé Evropské unii je poměr opačný: 55 procent dění v politice sleduje, zatímco 45 procent ne. Obecně vyvolává v Češích EU nejvíce "neutrální představu" (44 procent). "Celkem pozitivně" vnímá unii 31 procent dotazovaných a naopak 24 procent ji vnímá "celkem negativně".

Průzkum se respondentů ptal rovněž na rozšiřování Evropské unie. Na dotaz, zda souhlasí s výrokem, že vzhledem k ruské invazi na Ukrajinu by měla EU urychlit své úsilí o umožnění vstupu nových zemí do EU, odpovědělo jen 37 procent Čechů, že souhlasí. Naopak 57 procent s tím nesouhlasilo. Celkově v Evropské unii byl poměr opět opačný: 53 procent souhlasilo a 40 procent nesouhlasilo. Zbytek dotazovaných nevěděl. EU v současné době uvažuje o zahájení přístupových rozhovorů s Ukrajinou a Moldavskem, do budoucna se hovoří rovněž o rozšiřování bloku o země západního Balkánu.

Jen asi třetina (33 procent) občanů EU si v současné době myslí, že se věci v EU obecně ubírají správným směrem. Opak si myslí celých 48 procent dotázaných. V Česku je tento poměr podobný, pro správný směr se vyslovilo 31 procent respondentů, pro špatný naopak 56 procent. Zbytek dotazovaných nevěděl nebo se nevyslovil ani pro jednu možnost.

Celkově z průzkumu vyplynulo, že jsou lidé mnohem více optimističtí, pokud jde o jejich osobní život, než pokud jde o situaci v jejich zemi a v Evropské unii. Celých 70 procent Čechů odpovědělo, že se věci v jejich osobním životě v současné době ubírají správným směrem (v EU 68 procent), zatímco o špatném směru hovořilo 23 procent českých respondentů (v EU 20 procent).

I přes mírné zlepšení ukazatelů za posledních šest měsíců nicméně stále mnoho Evropanů tíží sociokonomické problémy. Například 73 procent respondentů (o 6 procent méně oproti jaru 2023) se domnívá, že se jejich životní úroveň v příštím roce sníží, v ČR si to myslí 74 procent (také o šest procent méně oproti jaru). Více než třetina Evropanů (37 procent) má v současnosti občas či převážně potíže s placením účtů, v Česku má podle průzkumu potíže 31 procent občanů.

Zajímají vás volby do europarlamentu?

Celkem hlasovalo210 čtenářů

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky volby, eurovolby, Česká republika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Lidé se musí spojit, mluvit spolu, začít uklízet od obcí, starostů které lidé znají, chodit ke všem volbám říct mafii a dost ! Přijďte všichni aktivisté, ekologové, Grety, vědci, sportovci, ženy, mladí, staří, rockeři vzpomenout na heslo Make Love not War ! Mafiekalousků, ursul, převlečených soudruhů soukmenovců kteří po rozvratu v roce 89 převlékli kabáty a uniformy, rozdělili Československo, zhasli a rozkradli viz seriál Devadesátky včetně dokumentu, Karel Kryl Demokracie, Za prachy, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Mám jednu ruku dlouhou, Amnestie, Nájem zvedej, Pánubohu do oken, Nightwork píseň pro Pražáky, Sexuální násilí, Sami, Iluze o lůze, LupoAnettaTahači, ABJ, virtuálky, Pánové nahoře, Zdálky z blízka, Krajina po bitvě, Sprcha, Dežo, Revoluční, Vtom roce pitomém, Dál se háže kamením, knihy Polojasno, Ukradená revoluce, Cibulkovy Seznamy agentů StB, Orwell1984, mafie která vede svět od krizí ke krizím a od válek k válkám válečnickými trpaslíky, kudlankami, trubci, komedianty, lháři, podvodníky, falešnými studenty falešných práv a škol prodavačů danuschetitulů, loutky, bílí koně viz film Už je zase tady'o nesmrtelnosti'té lichvamafie která sedí všude kolem nás, vyplácejí si násobky imaginární průměrné' mzdy opravdu pracujících lidí a smějí se nám se svými začerněnými smlouvami jakoUrsula, dvořákčt, pávků, rycheckých, střížů, hromadní vrazi stovky let praxe od udání a ukřižování Ježíše, osvobození vraha a lupiče barabase jednají stále stejně dodnes. Ti přijdou jako k volbám do senátu, obvolají je bendové a zděšena, fijala objíždí svět už teď. Naším vzorem je Island, trvale mezi deseti nejbohatšími zeměmi když po mafií rozvezené krizi je vyhnal. Mají levnou energii jako my ale bez zlodějů a překupníků.

Čtvrtek, 7. prosince 2023, 10:08Odpovědět

Češi se o příští volby do europarlamentu moc nezajímají, ukázal Eurobarometr  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.