Počasí dnes29 °C, zítra30 °C
Středa 28. srpna 2024  |  Svátek má Augustýn
Bez reklam

Na jihu Čech podalo kandidátní listinu do krajských voleb 14 stran a hnutí

Na jihu Čech podalo kandidátní listinu do podzimních krajských voleb 14 politických subjektů. Je to o šest méně než v roce 2020. O místo senátora za českobudějovický obvod bude usilovat šest kandidátů.

Lhůta pro podání kandidátních listin skončila ve středu v 16 hodin. Nyní mohou pověření zmocněnci politických subjektů do 22. července ještě na kandidátní listiny případně doplnit jména. Definitivní uzávěrka už konečných podob kandidátek bude 2. srpna.

Křeslo hejtmana bude na jihu Čech obhajovat Martin Kuba, který povede kandidátku ODS. Lídrem hnutí ANO se stal poslanec Roman Kubíček. STAN a hnutí Občané pro Budějovice (HOPB) vytvoří společnou kandidátku, volební jedničkou bude starostka Vimperku na Prachaticku Jaroslava Martanová (STAN).

Sociální demokracii (SOCDEM) na jihu Čech povede do krajských voleb Tomáš Polanský, Jihočechy 2012 náměstek hejtmana Pavel Hroch a Piráty písecký místostarosta Josef Soumar. Jedničkou koalice Společně pro jižní Čechy, kterou tvoří TOP 09, KDU-ČSL a Tábor 2020, bude poslanec a náměstek hejtmana Pavel Klíma (TOP 09). Aliance Stačilo, která se skládá z KSČM, České suverenity sociální demokracie (ČSSD), České strany národně sociální a dalších nezávislých kandidátů, vsadila na lékařku Kateřinu Jirousovou.

Krajské volby se uskuteční 20. a 21. září. Před čtyřmi lety na jihu Čech vyhrálo ANO těsně před ODS. Oba subjekty mají po 12 mandátech z 55. Do zastupitelstva se ještě dostali Piráti s devíti mandáty, společně TOP 09 a KDU-ČSL (sedm mandátů), ČSSD s šesti křesly, STAN s pěti a Jihočeši 2012 se čtyřmi mandáty. O hlasy voličů usilovalo 20 uskupení. Kraj vede koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09, ČSSD a Jihočeši 2012. Volební účast tehdy byla 39,51 procenta.

Spolu s krajskými volbami se budou konat také volby do senátu. O místo senátora za českobudějovický obvod bude na podzim usilovat šest kandidátů. Je to o dva méně než při posledních volbách v roce 2018. 

„Drtivá většina přišla v pondělí, dnes už nepodal kandidátní listinu nikdo," řekl Jan Kostík z českobudějovického magistrátu. Dodal, že jména kandidátů nyní ještě nesmí magistrát zveřejnit, ale 2. srpna je oznámí na úřední desce.

Senátorem za českobudějovický volební obvod je Ladislav Faktor (Nezávislý), který nebude v podzimních volbách obhajovat svůj mandát. Rozhodl se tak hlavně kvůli věku.

O pozici jeho nástupce bude usilovat například člen ODS českobudějovický radní a předseda Českého paralympijského výboru Zdeněk Sýkora. Hnutí ANO nominovalo jako nestraníka bývalého ředitele Jihočeského letiště Ladislava Ondřicha. Kandidaturu do horní komory parlamentu na začátku roku oznámil Juraj Thoma. Bývalého primátora Českých Budějovic nominovalo STAN a hnutí Občané pro Budějovice (HOPB). První kolo voleb do třetiny Senátu se uskuteční spolu s krajskými volbami 20. a 21. září a případné druhé kolo o týden později.

V roce 2018 se o místo v Senátu v českobudějovickém obvodu utkalo osm kandidátů. Kromě Faktora to byli Jiří Šesták (HOPB), Miloslav Procházka (tehdy ČSSD), Marie Paukejová (ČSNS), Richard Schötz (KSČM), Blanka Jakubcová Sýkorová (PRO zdraví a Sport), Lubomír Pána (SPD) a Štěpán Tampír (Svobodní).

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky volby, kraje, kandidátky, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech podalo kandidátní listinu do krajských voleb 14 stran a hnutí  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.