Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Padělají se řidičáky, občanky, ale i lístky na odvoz popelnic nebo příspěvky na stravu

Jihočeští policisté z Oddělení dokladů a specializovaných činností se v loňském roce skutečně činili. Odhalili bezmála tři stovky padělaných či pozměněných dokladů, čímž se zařadili na pomyslné páté místo v celorepublikovém porovnání krajů. Ze zadržených dokumentů tvoří velkou část padělky občanských průkazů, dálniční kupóny a překvapivě i příspěvky na stravu.

„Problematika zneužívání neregulérních dokladů a listin souvisí s tématem nelegální migrace už jenom proto, že se úzce dotýká problematiky obchodnování s lidmy a vstupu cizinců na území České republiky, přesto jde trochu o něco jiného," uvádí téma vedoucí Odboru Cizinecké policie Krajského ředitelství Policie Jihočeského kraje Jiří Stuchlý.

Celkově oddělení dokladů zjistilo v minulém roce 283 neregulérních dokladů. Ve dvaceti případech šlo o padělaný občanský průkaz nejčastěji rumunský, polský, bulharský nebo litevský. „Pokud se osoba prokáže občanským průkazrem členského státu Evropské unie, tak to postačí. Nemusí už pak mít vízum nebo povolení k pobytu," vysvětluje motivy padělání člen Oddělení dokladů a specializovaných činností Zdeněk Neubauer. Často prý jde o Ukrajince.

Při odhalování padělků si policisté všímají různých věcí. Například provedení tisku, ražby, barevnosti nebo UV zajištění. „Některé ty zabezpečovací prvky se padělatelům daří napodobti, ovšem ne všechny, protože každý doklad jich obsahuje větší množství a v souhrnu se padělatelům těžko daří vyrobit nějaký extra kvalitní padělek, který by byl těžko rozpoznatelný," pokračuje Neubauer.

Kromě tradičních dokladů jako je občanský nebo řidičský průkaz či pas, se policistům loni dostaly do ruky i vcelku kuriózní záležitosti. Například lístky na odvoz popelnic. „I s tím se setkáváme. Posuzovali jsme tři kusy těchto padělků, které nám byly předány k odbornému vyjádření jedním z obvodních oddělení tady v kraji. Jsou to vlastně jednorázové lístky na odvoz popelnic v hodnotě několik desítek korun," říká Neubauer.

Největší podíl padělaných dokladů a listin trochu kuriózně zaujímají příspěvky na stravu v hodnotě 50 korun, kterých policisté zajistili 208. „Dostali jsme žádost o odborné vyjádření k celkem 208 kusům těchto lístečků. Městský úřad v jedné obci vydával jakési stravenky. Že něco není v pořádku bylo zjištěno, když si jeden majitel hostice přišel nechat lístečky proplatit. U všech 208 lístečků jsme museli konstatovat, že se jedná o celkové padělky," uvádí Neubauer.

Záběr oddělení dokladů je opravdu široký. Zabývají se například i osvědčeními o registraci vozidla, dálničnímu kupóny, průkazy ZTP, maturitními vysvědčeními, neschopenkami nebo lékařskými posudky o zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel. Mimo jejich zájem nejsou ani různé podvody na internetu.

Zajímavou položkou jsou pak pseudodoklady, což jsou samozřejmě falešné doklady, které ale nemají žádnou reálnou předlohu. Do této kategorie spadá například katalánský identifikační průkaz, který také měli jihočeští policisté v ruce. „Byl to vlastně doklad, který byl slepený z dvou kusů papíru a zalaminován do fólie. Následně kolegové zjistili internetové stránky, kde je vlastně návod, jak si tento průkaz vyplnit a vyrobit. Je to spíše úsměvná věc, ale i takové doklady dostáváme k posouzení a jsme schopni se s tím vypořádat," říká Neubauer. Na katalánské identifikační kartě byl dokonce úmístěn funkční QR kód.

V souvislostí s nelegální migrací počet padělků neroste. Loňská čísla jsou srovnatelná s těmi z dřívějších let. Migranti prý buď mají své doklady pravé nebo žádné. Vedoucí Oddělení dokladů a specializovaných činností Jan Vrátný však připouští, že v zemích odkud migrace vyrůstá se jistě zvětšuje poptávka po falešných dokladech. Provedení však prý bývá obvykle velmi nekvalitní.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky strava, popelnice, Zdeněk Neubauer, migrace, Evropská unie, Cizinecká policie, Česko, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Padělají se řidičáky, občanky, ale i lístky na odvoz popelnic nebo příspěvky na stravu  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.