Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vítr napáchal v jihočeských lesích škodu za dva miliony korun. Energetikům za jeden milion

Energetická společnost E.ON vyčíslila škody v jižních Čechách po vichřici z minulého týdne na milion korun. Podle firmy Lesy České republiky poškodil vítr na jihu Čech asi patnáct tisíc metrů krychlových dřeva, škodu lesníci odhadují až na dva miliony korun. V lesích na některých místech mohou ještě padat větve a běžci, kteří poslouchají při sportování mp3 přehrávač, si toho nemusí všimnout. Návštěvníci lesních porostů by měli být obezřetní.

Kvůli nárazům větru bylo v pátek 24. února v jižních čechách několik tisíc domácností bez proudu, na několika tratích Českých drah nejezdily vlaky, hasiči odklidili kolem stovky popadaných stromů. E.ON zaznamenal ve čtvrtek 23. a v pátek 24. února čtyři desítky poruch na linkách vysokého napětí a 114 poruch na linkách nízkého napětí. Škoda dosahuje milionu korun.

V porovnání s Kyrillem nebo s takovými extrémními situacemi zas až tak vysoká není, ale v porovnání s běžným provozem je to škoda relativně vysoká. V případech, ve kterých se to dá, uplatňujeme pojistné události, v ostatních to jde do nákladové položky rozpočtu," vysvětlil mluvčí společnosti E.ON Vladimír Vácha. Bez elektřiny bylo asi šest tisíc domácností v Jihočeském kraji.

Lesy České republiky odhadují škody po vichřici v jižních Čechách na 1,4 až dva miliony korun. V kraji vítr poškodil 10 až 15 tisíc metrů krychlových dřeva. „Dříví je poškozené různým způsobem, většina bude použita na lapáky, návnady na kůrovce při prvním letošním rojení, takže pro nás to vlastně ztráta není," řekla mluvčí společnosti Lesy České republiky Eva Jouklová. Lesníci berou silný vítr jako běžnou zimní příhodu. „Nešlo o plošnou kalamitu. V podmáčené půdě se některé stromy vyvrátily, jiné zlomil vítr," uvedla Jouklová.

Dříví, které nepoužijí jako návnadu na kůrovce, odklidí lesníci do měsíce při nahodilé těžbě. „Nejde o žádné zásadní škody, ale statika stromů může být porušena, a proto doporučujeme, aby se návštěvníci chovali během následujících týdnů v lesích obezřetně," řekl generální ředitel Lesů ČR Daniel Szórád. Na některých místech mohou podle mluvčí ještě padat větve a běžci, kteří poslouchají při sportování mp3 přehrávač, si toho nemusí všimnout.

Foto Adéla Cinklová | Zdroj ČTK

Štítky les, Lesy České republiky, Jihočeský kraj, E.ON, vichřice, Česko, strom, České dráhy, Daniel Szórád

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vítr napáchal v jihočeských lesích škodu za dva miliony korun. Energetikům za jeden milion  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.