Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Děti žijí uměním. Předvedou to i na jihu Čech

Také Jihočeši se zapojí do prvního ročníku celostátního happeningu základních uměleckých škol ZUŠ Open. Ten se uskuteční v úterý 30. května ve 280 městech a obcích v různých koutech České republiky.

Vstup na tisícovku akcí je zdarma a nabídne lidem mimořádnou příležitost zažít umění s dětmi v ulicích často na atraktivních místech, jako jsou zámky, kostely, parky i náměstí, nádraží či zoologická zahrada. Brno, Zlín a Bystřici nad Pernštejnem navštíví patronka projektu a zakladatelka nadačního fondu Magdalena Kožená. Garanti projektu se rozjedou všemi směry, režisérka Alice Nellis navštíví náměstí v Českých Budějovicích.

Žánrově pestrý program pro širokou veřejnost připravilo 355 základních uměleckých škol.  Pod heslem „děti žijí uměním“ projekt podporuje mnoho dalších umělců, kteří s láskou vzpomínají na své studijní začátky.

 „Věřím, že si letošní happening ZUŠ Open užijí nejen účinkující, ale i diváci, a tak se podaří přiblížit ZUŠky co nejširší veřejnosti. Doufám, že se nám podaří odstartovat novou kulturní tradici. Ráda bych poděkovala všem pedagogům, kteří bohatý program společně s dětmi připravují, a také popřála dětem, ať se jim daří plnit jejich umělecké sny,“ dodává k projektu jeho patronka a zakladatelka nadačního fondu Magdalena Kožená. 

ZUŠky jsou jakýmsi světovým unikátem

„Základní umělecké školy tvoří kořeny naší kulturnosti, naší lásky k umění. Ve světovém měřítku jsou zcela unikátním vzdělávacím systémem, který je třeba hýčkat, rozvíjet a podporovat,"  říká světoznámá mezzosopranistka a patronka ZUŠ Open Magdalena Kožená.

V České republice funguje 489 základních uměleckých škol ve kterých studuje 247 tisíc žáků. Aktuálně nabízejí čtyři základní obory – hudební, taneční, výtvarný a literárně-dramatický. 

Program prvního ročníku celostátního happeningu ZUŠ Open je díky obrovskému zájmu o akci ze strany škol mimořádný. Ve vybraných městech vznikly velké společné akce, a to i například na náměstí v Českých Budějovicích, Uměním malých umělců často ožije celé město – třeba Český Krumlov, Jindřichův Hradec a další.

České Budějovice

Společný Open Air happening všech ZUŠ z Českých Budějovic v úterý 30. května bude přehlídkou nejlepších souborů a sólistů na velkém zvučeném pódiu. Začne v 10:00 hodin vystoupením žáků  v  programu určeném především pro základní a střední školy z Českých Budějovic. Od 13:00 do 16:00 hodin je na programu přehlídka orchestrů, sborů, souborů a sólistů z těchto pěti škol na velkém pódiu na náměstí Přemysla Otakara II. Od 17:00 do 21:00 hodin se uskuteční hlavní koncert pro širokou veřejnost na velké stage. V doprovodném programu v odpoledních hodinách budou na Piaristickém náměstí  vystupovat žáci literárně-dramatického oboru společně s žáky výtvarného oboru ZUŠ Piaristické náměstí.

Ovšem do celorepublikové akce se v úterý připojí i další ZUŠky v dalších městech a obcích Jihočeského kraje. Tady najdete, co v rámci ZUŠ Open chystají.

Autoři | Foto Martina Crlová

Štítky škola, umění, děti, open, Česko, happening, základní umělecká škola, České Budějovice, Magdalena Kožená, ZUŠ OPEN, Alice Nellis, Brno, Zlín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Děti žijí uměním. Předvedou to i na jihu Čech  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.