Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na jihu Čech byly kvůli bouři desítky lidí bez proudu

V jižních Čechách byly v úterý večer kvůli bouři desítky lidí bez proudu. Hasiči zasahovali hlavně u spadlých stromů.

Měl jsem hlášeny jen čtyři poruchy na linkách vysokého napětí. Tři na Jindřichohradecku a jednu u Mydlovar. S ohledem na předpověď je to relativně klidná situace. Postihlo to desítky zákazníků, ale protože to byly většinou údery blesku, ne fatální poruchy, tak většina z nich měla dodávky brzy obnovené. Nebylo to nic dramatického," řekl mluvčí energetické společnosti E.ON Vladimír Vácha.

Jihočeští hasiči vyjížděli do úterní dvadvacáté hodiny sedmkrát. Zasahovali u spadlých stromů, čtyřikrát na Jindřichohradecku, dvakrát na Českobudějovicku a jednou čerpali vodu ze sklepa u Jindřichova Hradce.

„U Doudleb, jak se jede na Římov, to vyvrátilo dva stromy u cesty, vytrhlo to i kus asfaltu, musíme to označit, že je to poškozené. Jinak nic velkého nebylo, zklidnilo se to," řekl operační důstojník jihočeských hasičů Radek Bukovjan.

„Přestože výstraha Českého hydrometeorologického ústavu předpovídala pro jižní Čechy silné bouřky, z pohledu hasičů byla noc naprosto klidná. Hasiči vyjížděli zhruba k deseti spadlým stromům, a to hlavně na Jindřichohradecku.Vše se obešlo bez zranění, ani žádné škody na majetku nevznikly," upřesnila ve středu ráno mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Meteorologové na úterní odpoledne předpovídali, že Česko zasáhnou silné bouřky s krupobitím, nárazovým větrem a přívalovým deštěm. Bouřkám předcházel teplý den, v jižních Čechách v úterý meteorologové naměřili rekordní teplotu na deseti stanicích, které sledují počasí aspoň třicet let. Nejtepleji, a to 32,6 stupně Celsia, bylo v Českých Budějovicích.

Ve středu se má ochladit, meteorologové v jižních Čechách čekají 23 až 26 stupňů.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky bouřka, hasič, elektřina, strom, Jihočeský kraj, Česko, okres Jindřichův Hradec, E.ON, Mydlovary, Český hydrometeorologický ústav, okres České Budějovice, Jindřichův Hradec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech byly kvůli bouři desítky lidí bez proudu  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.