Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Muž při stavbě domu spadl z lešení. S těžkým zraněním byl letecky transportován do nemocnice v Budějcích

Záchranáři včera odpoledne zasahovali jen pár metrů od své základny. Při stavbě domu spadl z lešení muž středního věku. Měl rozseklé čelo a masivní krvácení z tepny. Záchranáři muže letecky transportovali do nemocnice v Budějcích.

Kolem tři čtvrtě na čtyři kontaktoval Horskou službu dispečink Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje. „Podle předaných informací spadl nedaleko naší služebny na Kvildě při stavbě domu muž středního věku z lešení. Vzhledem k vzdálenosti jsme byli na místě v podstatě hned a zjistili, že pán spadl z výšky obličejem přímo na kámen,“ popsal okolnosti výjezdu Josef Tischler, zasahující člen Horské služby Šumava.

Horští záchranáři v první chvíli viděli, že si pacient vlivem silného úderu rozsekl čelo a krvácí z tepny. „Okamžitě jsme se snažili zastavit prudké krvácení tlakovým obvazem. Než dorazila sanitka z Modravy, nasadili jsme jich několik vrstev, ale nakonec se nám podařilo tok krve zastavit. Kromě toho měl muž několik drobnějších poranění, které jsem obvázali,“ uvedl Josef Tischler s tím, že na místo také zamířil vzhledem k povaze zranění vrtulník Letecké záchranné služby Armády ČR z Bechyně.

Ten pak dosedl na pevnou plochu mezi stanicí Horské služby a domem, u kterého se nehoda stala. „Lékař letecké záchranné služby si pacienta poté ve stabilizovaném stavu převzal. Podle našich informací pak posádka zraněného muže transportovala k dalšímu ošetření do Budějc,“ doplnil Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Dodal, že včerejší zásah je jedním z těch, které Horská služba vcelku běžně v rámci Integrovaného záchranného systému provádí mimo sjezdové tratě, a to vzhledem ke krátkému dojezdovému času.

Tisková zpráva | Foto horskasluzba.cz

Štítky pád, horská služba, záchranka, zranění, dům, lešení, České Budějovice, Joško Tischler, Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje, Šumava, Kvilda, Armáda České republiky, Modrava

Muž při stavbě domu spadl z lešení. S těžkým zraněním byl letecky transportován do nemocnice v Budějcích  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.