Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Chřipková epidemie je na ústupu, pomohly jarní prázdniny

V Jihočeském kraji se v týdnu výrazně snížil výskyt akutních respiračních infekcí a chřipce podobných onemocnění. K oslabení epidemie, která trvá již čtyři týdny, pomohly jarní prázdniny na Českobudějovicku a Českokrumlovsku. V právě končícím 7. kalendářním týdnu byla nemocnost v regionu 1 533 případů na sto tisíc obyvatel, ve srovnání s minulým týdnem poklesla o 24,2 procenta.

Pokles byl zaznamenán ve všech věkových skupinách. Nejvíce pak ve věkové skupině mladých lidí 15 – 24 let, kde nemocnost poklesla oproti minulému týdnu o 36,7 procenta na 1 681 případů na sto tisíc. Ve věkové kategorii předškolních dětí 0 – 5 let poklesla o 25,7 procenta na 4 614 případů a v kategorii školních dětí  6-14 let o 23,7 procenta na 2 934 případy na sto tisíc. 

Hygienici stále ale evidují nejvyšší výskyt nemocných v okrese Český Krumlov a České Budějovice. „V týdnu jsme zaznamenali čtyři nové závažné případy chřipky, dva na Českobudějovicku a dva na Jindřichohradecku. Ve všech případech se jednalo o starší pacienty ve věkové skupině 65+ a ve všech případech byla prokázána chřipka typu A. Pacienti nebyli očkováni. Letos tedy evidujeme v kraji devět závažných případů chřipky, bohužel se dvěma úmrtími,“ uvedla Kvetoslava Kotrbová.   

Chřipková epidemie zasahuje do režimu nemocnic, domovů pro seniory a podobných zařízení.   

Prachaticko: Trvá zákaz návštěv v Nemocnici Prachatice.
Písecko: Od 10. února byl otevřen Domov Rakovice. Od 11. února je otevřeno i Alzheimercentrum v Písku. od 17. února bude otevřena pro návštěvy i Diakonie ČCE – středisko Blanka v Písku.
Českokrumlovsko: Nemocnice Český Krumlov je pro návštěvy stále uzavřena.
Jindřichohradecko: Trvá zákaz návštěv v Nemocnici Jindřichův Hradec a v DS Otín.  
Českobudějovicko: Omezení stále trvá i v Nemocnici České Budějovice, v Domově pro seniory Máj v Českých Budějovicích a Domově pro seniory U Hvízdala v Českých Budějovicích.  
Strakonicko: Trvá zákaz návštěv v Nemocnici Strakonice, v Nemocnici Volyně, v domově se zvláštním režimem Kotva při strakonické nemocnici i v DPS Lidická a Rybniční ve Strakonicích. 
Táborsko: Pro návštěvy je uzavřen Senior dům v Soběslavi.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky chřipková epidemie, Jihočeský kraj, hygiena, nemocnost, zákaz návštěv, jarní prázdniny, chřipka, okres České Budějovice, návštěva, okres Český Krumlov, České Budějovice, nemocnice, okres Jindřichův Hradec, Kvetoslava Kotrbová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chřipková epidemie je na ústupu, pomohly jarní prázdniny  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.