Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Začala oficiální koupací sezóna. Voda u Podolska na Orlíku je riziková

I když počasí ke koupání zatím neláká, začala v České republice oficiální koupací sezóna a hygienici již kontrolují kvalitu vody ke koupání v sedmi určených jihočeských lokalitách. Odběry prováděli hygienici v pondělí a včera byly výsledky vyhodnoceny.

Na vodní nádrži Orlík jsou dlouhodobě sledována dvě odběrová místa – u autokempu Radava a u veřejného tábořiště Podolsko. Kvalita, respektive zdravotní nezávadnost vody, je hodnocena na pětistupňové škále od jedničky do pětky jako ve škole. U Radavy dnes dostala voda jedničku, voda je vhodná ke koupání bez výhrad. Zato u veřejného tábořiště Podolsko není dle výsledků aktuálního rozboru voda vhodná ke koupání. Je zde překročena hodnota v ukazatelích sinice, chlorofyl-a a vodní květ.

„Musíme konstatovat, že voda u Podolska neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko. Koupání a provozování vodních sportů v této lokalitě nedoporučujeme zejména dětem, těhotným ženám, osobám trpícím alergiemi a osoby s oslabeným imunitním systémem,“ uvedla ředitelka KHS Kvetoslava Kotrbová.

Kvalita koupací vody je dlouhodobě sledována i u dvou rekreačních rybníků na Jindřichohradecku – v rybníce Hejtman a Staňkovském rybníce.  

Rybník Hejtman dostal na pětistupňové škále dvojku. Dle aktuálního rozboru je zde voda vhodná ke koupání.S ohledem na vyhodnocení mikrobiologických ukazatelů za uplynulé koupací sezóny je však voda souhrnně hodnocena jako voda ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi.

Voda ve Staňkovském rybníce dostala čtyřku. Dle aktuálního rozboru je voda vhodná ke koupání. S ohledem na vyhodnocení mikrobiologických ukazatelů za uplynulé koupací sezóny je však voda souhrnně hodnocena jako voda nevhodná ke koupání, to znamená voda, která neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko, koupání a provozování vodních sportů nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem.

Velmi dobře je hodnocena kvalita vody na Lipně. U pláže v Černé v Pošumaví dostala voda dvojku. Voda je vhodná ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi, dle aktuálního rozboru je pouze překročena hodnota ukazatele vodní květ a chlorofyl-a. U pláže v Horní Plané dostala voda jedničku a u Lipna nad Vltavou dvojku. Voda je vhodná ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi, dle aktuálního rozboru je pouze překročena hodnota ukazatele vodní květ a chlorofyl-a.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky koupání, rozbor vody, hygiena, Jihočeský kraj, Vodní nádrž Orlík, Podolsko, Česko, rybník, vodní květ, Kvetoslava Kotrbová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začala oficiální koupací sezóna. Voda u Podolska na Orlíku je riziková  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.