Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Studenti chtějí po univerzitě snížit nájemné za koleje. Sepsali petici, kterou podepsaly stovky lidí

Kvůli novým vládním nařízením nesmí na kolejích bydlet až na některé výjimky většina studentů. Povinnost zaplatit za ubytování jim ale zůstala. Právě proto sepsali studenti petici, kterou podepsaly stovky lidí. Univerzita snížení nájemného nevyloučila, bude záležet například na tom, jak dlouho bude zmiňované vládní nařízení platit.

„Vzhledem k vládním opatřením se toho hodně událo a my, jako studenti bydlící na kolejích Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, jsme museli opustit ubytování ze dne na den. I když jsme museli koleje opustit, stále musíme platit plnou částku kolejného,“ napsala redakci studentka druhého ročníku Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity Adéla Přibylová.

I ona podepsala petici, která vyzývá univerzitu ke snížení nájemného na kolejích alespoň o 50 procent, a to po dobu, kdy na kolejích nemohou být. „Jedná se o neobvyklou situaci, ve které studenti přišli o příjmy z brigád a není jim umožněn na koleje přístup. Jako jedna z mála kolejí, tato požaduje stálé placení plné částky, na rozdíl od mnoha jiných, na kterých se placení kolejného pozastavilo, či snížilo na 30 korun za noc,“ stojí v petici, kterou zatím podepsalo něco málo přes 400 lidí.

Úlevy budou záviset na platnosti opatření

Univerzita možnost snížení nájemného nevyloučila, podle tiskového mluvčího Štěpána Kuděje bude záležet na délce omezení. „Stanovení případných úlev na poplatcích bude kromě jiného záviset například i na době platnosti opatření vlády, které poskytování ubytování zakazuje. Zatím je tento zákaz stanoven pouze do 1. listopadu 2020. Jde tedy o zákaz poskytovat ubytování pouze po dobu 14 dnů,“ uvedl s tím, že studenti budou o případných úlevách informováni.

Za dlouhodobé ubytování na kolejích Jihočeské univerzity zaplatí studenti podle ceníku uvedeném na webových stránkách od 90 do 150 korun podle velikosti a obsazenosti pokoje. Krátkodobý pronájem vyjde od 200 do 500 korun za noc.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jihočeská univerzita

Štítky studenti, koleje, nájemné, kolejné, petice, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Pedagogická fakulta Jihočeské univerzity, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti chtějí po univerzitě snížit nájemné za koleje. Sepsali petici, kterou podepsaly stovky lidí  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.