Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Domácí mazlíčci musí mít při cestě do zahraničí platný čip, pas a očkování

Mnoho Čechů se i přes zpřísněná pravidla v cestování chystá letos vyjet do zahraničí na dovolenou. Velmi často s sebou berou také své domácí mazlíčky. Jejich pobyt na území členských států Evropské unie má ale podmínky, které musí majitelé zvířat dodržet. Za jejich porušení totiž hrozí vysoká pokuta.

Cestování s domácími mazlíčky po členských státech Evropské unie podléhá unijním pravidlům. Pokud vyrazíte na dovolenou se svým psem, kočkou nebo fretkou, musí být váš zvířecí společník označený mikročipem, který splňuje příslušné ISO normy pro mikročipy a čtecí zařízení. Uznáváno je také označení zvířete tetováním. To musí být čitelné a provedeno dříve než 3. července 2011.

Omezen je počet zvířat, které s sebou může cestující mít. „Jednoho člověka může při neobchodní cestě se psem, kočkou nebo fretkou do zahraničí v rámci EU doprovázet maximálně 5 kusů těchto zvířat. Tento počet může být navýšen pouze v odůvodněných případech, např. při účasti na soutěžích, výstavách či sportovních akcích,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Platný cestovní pas a očkování

Zvíře musí být na cestu kromě čipu vybaveno také platným cestovním pasem, který vystaví veterinář. V něm musí být uveden člověk, který zvíře doprovází. V případě, že se nejedná o majitele, měl by mít u sebe písemné zmocnění.

Podmínkou cesty je také očkování proti vzteklině. To musí mít každé zvíře starší 12 týdnů. „Cestovat může zvíře až 21 dní po jeho provedení nebo v případě přeočkování, které proběhlo ještě v době platnosti předchozího očkování, může cestovat hned. Před očkováním a vydáním pasu musí být zvíře očipováno,“ doplnil tiskový mluvčí SVS Petr Vorlíček. Některé státy vyžadují také odčervení 120 až 24 hodin před vstupem do země.

Cestování mimo území EU, kam nyní patří i Velká Británie, se řídí podmínkami konkrétní třetí země. „Tyto podmínky by si měla doprovázející osoba zjistit buď přímo u kompetentní veterinární autority, nebo na zastupitelském úřadě dané třetí země,“ dodal Vorlíček.

Majitelům, jejichž zvíře opatření nebude splňovat, hrozí postihy podle jednotlivých členských států. Například v ČR jde o pokutu 20.000 Kč pro fyzickou osobu a až 300 tisíc korun pro podnikatele.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky cestování, domácí mazlíčci, podmínky, očkování, Evropská unie, členský stát, Velká Británie, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Domácí mazlíčci musí mít při cestě do zahraničí platný čip, pas a očkování  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.