Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Hasiči z Velešína dobyli Prahu. Vyhráli mistrovství České republiky ve vyprošťování

Velešínským dobrovolným hasičům se podařil nečekaný úspěch. Z celorepublikového mistrovství ve vyprošťování u dopravních nehod si odvezli první místo. Zároveň získali ocenění za nejlepšího velitele a zdravotníka soutěže.

Jednotka dobrovolných hasičů z Velešína se soutěže ve vyprošťování účastnila poprvé. „Když se v červnu tohoto roku jednotka dozvěděla o nominaci na mistrovství České republiky od HZS Jihočeského kraje, zavládla v ní obava. Obava o to, aby výsledek nebyl ostudou, neboť jí chyběly zkušenosti. Soutěžní pokus je přeci jen jiný než praxe, ačkoliv příprava je pro reálné zásahy dobře použitelná,“ popsal zástupce velitele JSDHO Velešín Petr Skřivánech.

Soutěžní družstvo začal trénovat instruktor ve vyprošťování a rozhodčí těchto soutěží Michael Gabriška z Českého Krumlova. Za necelé tři měsíce se povedlo družstvo připravit, aby se v sobotu 25. září mohlo pustit do celorepublikového zápolení. „I kdybychom skončili poslední, ale s provedením pokusu bychom byly spokojení, byl by to pro nás úspěch,“ tak komentoval očekávání člen čtyřčlenného družstva Milan Vlažný.

Na pražském Výstavišti v Holešovicích soutěžilo dvanáct družstev, mezi kterými byly velmi zkušené jednotky. Velešínu se povedlo zaklíněnou osobu vyprostit v nejrychlejším čase mezi dobrovolnými hasiči, trvalo jim to 15 minut a 39 sekund. Zároveň jejich postup, využití techniky a zdravotní péče o pacientku byly oceněny vysokým počtem bodů. A to vše znamenalo neočekávané první místo.

Taktika zásahu pod vedením Patrika Chumlena byla rozhodčími odměněna cenou za nejlepšího velitele. Druhá udělovaná individuální cena byla pro nejlepšího zdravotníka, kterou si odnesl také Velešák, Pavel Pečenka. Soutěžní družstvo dále tvořil Filip Vítů a Milan Vlažný.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Skřivánek

Štítky hasiči, Velešín, soutěž, vyprošťování, Česko, Praha, dobrovolní hasiči, Jihočeský kraj, Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči z Velešína dobyli Prahu. Vyhráli mistrovství České republiky ve vyprošťování  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.