Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Kerlesová: Přísaha ví, jak řešit bytovou krizi

PR článek

Nové bydlení je v České republice v poměru k platům nejméně dostupné v celé Evropě. Nemovitosti jsou drahé a na hypotéku dosáhne stále méně lidí. Vedle toho rostou i náklady na nájemní bydlení u nemovitostí v soukromém vlastnictví.

„Pokud nechceme, aby lidé s nižšími příjmy, samoživitelky a samoživitelé nebo mladí lidé na začátku své pracovní dráhy nežili pod mostem, musí stát více podporovat výstavbu obecních nájemních bytů,“ říká Ivana Kerlesová (43), která kandiduje do Poslanecké sněmovny za hnutí Přísaha Roberta Šlachty. 

Dostupnost nového bydlení v České republice byla vloni ve srovnání dvaadvaceti evropských zemí druhá nejhorší za Srbskem. V předchozích třech letech byla dostupnost bydlení v tuzemsku zcela nejhorší. Nový byt či dům si může vzhledem ke svým příjmům dovolit málokdo.

Vedle toho rostou ceny nájemného u bytů v soukromém vlastnictví. K tomu zdražuje elektřina, voda, teplo. Krize bydlení se v návaznosti na pandemii Covid-19 prohloubila zejména u lidí s nízkými příjmy. I lidé se středním příjmem ale začínají pociťovat zvyšující se náklady na bydlení a údržbu jako problém. Někteří lidé jako třeba rodiče dítěte bez partnera – samoživitelky a samoživitelé, velké rodiny a mladí, kteří teprve začínají pracovat, vydělávají příliš málo na to, aby si mohli dovolit pronajmout byt nebo dům za tržní ceny, a naopak příliš mnoho na to, aby mohly požádat o sociální bydlení.

Jak by problém s bydlením řešila Přísaha? Zde jsou tři základní kroky, kterými chce řešit obrovskou krizi, která trápí lidi každý den:

  • Vlastnické bydlení se musí vyřešit zrychlením výstavby. Novému stavebnímu zákonu dáváme šanci, pokud se ale výstavba bytů nezrychlí, bude ho potřeba upravit tak, aby se tak skutečně stalo. Budeme trvat na důsledné kontrole zákonných lhůt. Stavební řízení se nesmí prodlužovat jenom proto, že někdo nedodržuje termíny. 
  • Řešením nedostatku nájemního bydlení je zase výstavba nájemních bytů ze strany obcí a samosprávy. Nejen startovacích bytů a bytů pro lidi v nouzi, ale i běžného bydlení pro rodiny s dětmi. K financování těchto projektů by se využily soukromé a veřejné zdroje. 
  • A nakonec prosadíme zákon o sociálním bydlení, který pomůže vyřešit bydlení pro lidi v nouzi.

Zadavatel Komunik s.r.o., zhotovitel Komunik s.r.o.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Ivana Kerlesová, Přísaha, volby, bydlení, Česko, stavba, Evropa, Poslanecká sněmovna ČR, PŘÍSAHA - občanské hnutí Roberta Šlachty, Srbsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kerlesová: Přísaha ví, jak řešit bytovou krizi  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.